Primul-ministru trimite muribunzii la tribunal pentru a-si recupera banii pe medicamente

Deputatul independent Sorin Paveliu a criticat joi pozitia primului-ministru in legatura cu rambursarea sumelor cheltuite de bolnavi in spitale pentru achizitionarea de medicamente la care acestia ar fi avut dreptul sa le obtina gratuit.
“Premierul Tariceanu trimite muribunzii la tribunal pentru a-si recupera banii dati pe medicamente. Este vorba de medicamente la care cetatenii au dreptul gratuit pe perioada spitalizarii”, a declarat Sorin Paveliu, membru al PLD.
El a afirmat ca primul-ministru neaga existenta acestei stari de fapt in care bolnavii isi platesc singuri medicamentele si tratamentele facute in spital.
“Pentru cei care nu stiu – si se pare ca premierul nu stie – de ani de zile spitalele din Romania au gasit o modalitate foarte simpla de a se incadra in buget – trimit pacientii sa-si cumpere medicamente, tifon, vata, materiale sanitare sau lucruri mai scumpe precum stent-uri, proteze, dispozitive implantabile, dar si la investigatii complexe. In acest fel, desi pacientii au dreptul sa beneficieze gratuit de aceste servicii, ei ajung sa contribuie la bugetul de asigurari sociale intr-un mod indirect, rotunjind acest buget printr-un impozit mascat”, a spus Paveliu.
El a adaugat ca a numit acest impozit “birul pe boala”, care este platit doar de pacientii care ajung sa se interneze in spital.
Sorin Paveliu a declarat ca miercuri membrii PNL si UDMR din cadrul Comisiei de sanatate a Senatului au respins un proiect de lege initiat de PLD prin care pacientii erau indreptatiti sa-si primeasca banii inapoi dati pe medicamente si tratamente in spital in conditiile in care acestia erau indreptatiti sa le primeasca gratis.
El a adaugat ca de situatia existenta in sistemul sanitar s-au lovit inclusiv fostul presedinte Ion Iliescu si actualul sef al statului Traian Basescu.
Sorin Paveliu a sustinut, in context, ca Ion Iliescu a avut nevoie de mai multe stent-uri pentru problemele sale cardiace, platind 12.500 de euro pentru acestea, cu toate ca era unul dintre milioanele de asigurati la CNAS, in vreme ce Traian Basescu a fost nevoit sa se opereze la Viena pentru ca in tara nu existau conditii.
Sursa: Rompres 20-09-2007
This entry was posted in Conferinte si comunicate de presa, _Rambursare medicamente and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *