Raspuns la comunicatul ministrului Nicolaescu referitor la legea 157/2008

Cu privire la declaratiile facute de ministrul sanatatii referitoare la legea 157/2008 (vezi in anexa) fac urmatoarea

Declaratie de presa:

In loc sa fie preocupat de fenomenul de masa prin care curtile spitalelor s-au umplut de farmacii cu circuit deschis si de laboratoare de investigatii paraclinice care presteaza pe bani ceea ce spitalul ar trebui sa faca gratuit pentru bolnavi, Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu se grabeste sa sara in sprijinul managerilor de spital care se fac vinovati de lipsa respectivelor tratamente sau investigatii.

Domnia sa pune caruta in fata boilor, fiind preocupat de unde o sa achite diferenta de pret in loc sa se preocupe de absenta tratamentelor sau a investigatiilor gratuite la care bolnavii acestei tari sunt indreptatiti.

Il acuz transant pe domnul Nicolaescu de lipsa de responsabilitate fata de populatia bolnava a Romaniei, contribuind direct la jecmanirea pacientilor pauperi, atunci cind a impus tarife neadecvate sau majorari salariale fara a aloca si sursa de finatare, lasind managerii de spitale sa aleaga intre a acorda venituri personalului medical si tratamentele destinate bolnavilor.

Daca bugetele spitalelor sunt insuficiente, Ministrul Sanatatii avea datoria morala sa cintareasca de 10 ori inainte de a da 500 de milioane de Euro pe sumare de urina si glicemii facute populatiei sanatoase, din care 60 de milioane de Euro pe scrisori electorale semnate Nicolaescu, pe taloane securizate sau pe reconstruirea pe alte locatii a tuturor spitalelor din judetul in care candideaza, judetul Mures.

De altfel lipsa de interes si grija domnului Nicolaescu pentru bolnavii acestei tari s-a manifestat pregnant in ultima saptamina in care a luat decizii care au condus la sistarea aprovizionarii cu medicamente pentru bolnavii cu diabet, cancer sau SIDA, in pofida avertismentelor venite din toate partile. Recunoasterea proprii sale incapacitati manageriale prin anularea ordinului prin care „ieftinea medicamentele gratuite” nu poate inlocui suferinta morala a pacientilor ramasi perplexi in fata rafturilor goale din farmacii.

Pacientii acestei tari pot aprecia singuri, dintr-o privire, cui i se potrivesc, „ca o manusa” epitetele „imoral, demagogic si populist”, folosite de ministrul Nicolaescu pentru a caracteriza o lege care apara pacientii impotriva Ministrului Sanatatii, CNAS sau a directorilor de spital.

Precizare:

Punctul de vedere exprimat de Presedintele CNAS este pertinent.

Absenta unor norme de aplicare insa nu impiedica sub nicio forma intrarea in vigoare si producerea efectelor juridice, pacientii fiind indreptatiti sa depuna cereri de rambursare incepind de luni. Normele de aplicare se dau dupa aparitia unei legi si in nici un caz inainte de aparitia ei, acesta fiind motivul in care Constitutia prevede un termen de 3 zile intre publicarea si intrarea in vigoare a unei legi. Insa Ministrul Sanatatii si CNAS au luat la cunostinta de aprobarea acestei legi din data de 25 iunie, avind la dispozitie fix o luna pentru elaborarea unor norme.

Principala preocupare a CNAS ar trebui sa fie elaborarea unei modificari a Contractului Cadru, daca simte nevoia de a uniformiza interpretarea data acestei prevederi a legii.

Le recomand juristilor din CNAS si MS sa se preocupe in special de modalitatea de stabilire a prejudiciului pe care il produc pacientilor, diferenta de pret fiind natural sa fie suportata tocmai de cei care nu-si achita obligatiile contractuale, managerii de spital. Acestia nu au numai drepturi si salarii mari, au in primul rind responsabilitatea asigurarii indeplinirii in bune conditii a functiei principale a spitalului, aceea de a ingriji corespunzator pacientii, in conditiile stabilite prin lege!

dr.Marian Sorin PAVELIU

deputat PDL

Comunicatul Ministrului Sanatatii Publice

ora 15:27:00

25.7.2008-15:27:0

BOLNAVI-MEDICAMENTE-SPITAL / MSP: Legea prin care bolnavii trebuie sa primeasca inapoi banii cheltuiti in spital, inaplicabila

BUCURE?TI, 25 iul (MEDIAFAX) – Legea prin care bolnavii trebuie sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamente, materiale sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, este “imorala, inaplicabila, demagogica si populista”.
Declaratia a fost facuta, vineri, agentiei MEDIAFAX, de catre Eugen Nicolaescu ministrul Sanatatii.
“Este o lege inaplicabila. Actul nu prevede modalitatee in care pot fi facute aceste deconturi. Un exemplu, spitalul isi cumpara medicamente la anumite preturi, de regula cele mai mici. Bolnavii pot cumpara de la farmacii medicamente sau materiale sanitare la preturi foarte mari. Cine suporta diferenta de pret ? Aceasta este o lege care nu are legatura cu realitatea”, a mai spus ministrul.
La randul sau, Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a spus ca legea a fost respinsa de catre conducerea institutiei pe care o reprezinta si de catre Executiv, dar totusi ea a fost promulgata.
”Nu stiu ce vom face. In lege se spune ca aceste drepturi pot fi acordate in conditiile impuse de contractul-cadru, ori acest document nu are o astfel de prevedere. Legea este initiativa deputatului PSL Sorin Paveliu, iar presedintele a promulgat-o. Este publicata in Monitorul Oficial, deci teoretic ar trebui aplicata, dar nu se poate, pentru ca nu avem norme”, a mai spus presedintele CNAS
In Monitorul Oficial a fost publicata legea de completare a Legii privind reforma in domeniul sanatatii. Parlamentul a aprobat introducerea la articolul 218 alineatul 2 a unei completari de preveri la litera d. Potrivit modificarii, “bolnavii trebuie sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamente, materiale sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile impuse de contractul cadru”.
In opinia presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cheltuielile efectuate de bolnavi ar trebui platite de catre spital.
“Eu platesc spitalului tariful pe caz rezolvat, adica toti banii cheltuiti pentru fiecare bolnav pana la externare. Daca bolnavul nu primeste medicamente, dar eu, Casa, am decontat cazul rezolvat, atunci spitalul ar trebui sa deconteze banii cheltuiti de pacienti”, a spus presedintele CNAS.
El a mai explicat ca decontarea cheluielilor facute de bolnavi nu este usor de realizat. “O data pentru ca deconturile sunt realizate la pretul de referinta, adica cel mai mic pret. Nu stiu la ce pret cumpara bolnavul un anumit medicament, dar eu trebuie sa decontez la pretul de referinta. Cred ca trebuie sa stabilim metodologia dupa care pot fi realizate deconturile si fondurile din care pot fi luati bani pentru a fi achitata contravaloarea cheltuielilor facute de bolnavi pe durata spitalizarii”, a adaugat Ciurchea.
Altfel spus, este necesara modificarea contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale pe 2008, pentru a preciza modul in care ar putea fi realizate aceste deconturi, mai spune sursa citata
(Elvira Gheorghita, elvira@mediafax.ro)

This entry was posted in Conferinte si comunicate de presa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *