Spitalele, obligate sa deconteze cheltuielile pacientilor

Autor: de Magda Serban (Sursa: Adevarul, 2008-07-25)

Recent, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea 157/2008 care prevede ca pacientii care si-au platit medicamente, investigatii paraclinice sau materiale parafarmaceutice in timpul internarii in spital beneficiaza de acum de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate in aceasta perioada. Acest lucru se realizeaza pe baza unei dovezi, chitanta sau factura, prezentate managerului spitalului.

“Menirea acestei legi este de a proteja financiar acele persoane care se vad nevoite, ca urmare a unor disfunctionalitati administrative, sa plateasca medicamente, materiale parafarmaceutice sau investigatii la care altfel au dreptul in mod gratuit”, ne-a explicat deputatul Sorin Paveliu, initiatorul legii.

Servicii rambursate

Noua lege prevede ca asiguratii au dreptul “sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate in perioada spitalizarii, la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile impuse de Contractul – cadru”. “Spitalul nu face niciun efort financiar suplimentar. Toate prestatiile din Contractul – cadru sunt decontate spitalului indiferent daca se fac cu medicamente achizitionate din spital sau din buzunarul pacientului”, a afirmat Sorin Paveliu.

Deputatul considera ca, mergand pe acelasi principiu, farmaciile care nu mai elibereaza medicamente compensate deoarece li s-a epuizat bugetul trebuie sa ofere medicamente pe bani, pe care pacientul sa le deconteze la Casa de Asigurari de Sanatate, pe baza chitantei.

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *