Nicolaescu declara imposibila rambursarea cheltuielilor pe medicamente

Sursa: Cotidianul 25 iulie 2008

Ministrul Sanatatii considera ca legea prin care bolnavii ar urma sa primeasca inapoi banii cheltuiti pe perioada spitalizarii cu medicamentele, analizele si materialele sanitare este demagogica si inaplicabila.

Legea prin care bolnavii trebuie sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamente, materiale sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala este “imorala, inaplicabila, demagogica si populista”, a declarat vineri pentru MEDIAFAX ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

“Este o lege inaplicabila. Actul nu prevede modalitatea in care pot fi facute aceste deconturi. Un exemplu, spitalul isi cumpara medicamente la anumite preturi, de regula cele mai mici. Bolnavii pot cumpara de la farmacii medicamente sau materiale sanitare la preturi foarte mari. Cine suporta diferenta de pret? Aceasta este o lege care nu are legatura cu realitatea”, a acuzat ministrul.

Nici presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, nu este incantat de noua lege, una despre care a amintit ca a fost respinsa de catre conducerea institutiei pe care o reprezinta si de catre Executiv, dar totusi ea a fost promulgata. “’Nu stiu ce vom face. In lege se spune ca aceste drepturi pot fi acordate in conditiile impuse de contractul-cadru, or, acest document nu are o astfel de prevedere. Legea este initiativa deputatului PD-L Sorin Paveliu, iar presedintele a promulgat-o. Este publicata in Monitorul Oficial, deci teoretic ar trebui aplicata, dar nu se poate, pentru ca nu avem norme”, a mai spus presedintele CNAS. In opinia acestuia, cheltuielile efectuate de bolnavi ar trebui platite de catre spital.

“Eu platesc spitalului tariful pe caz rezolvat, adica toti banii cheltuiti pentru fiecare bolnav pana la externare. Daca bolnavul nu primeste medicamente, dar eu, Casa, am decontat cazul rezolvat, atunci spitalul ar trebui sa deconteze banii cheltuiti de pacienti”, a spus presedintele CNAS. El a mai explicat ca decontarea cheltuielilor facute de bolnavi nu este usor de realizat. “O data pentru ca deconturile sunt realizate la pretul de referinta, adica cel mai mic pret.

Nu stiu la ce pret cumpara bolnavul un anumit medicament, dar eu trebuie sa decontez la pretul de referinta. Cred ca trebuie sa stabilim metodologia dupa care pot fi realizate deconturile si fondurile din care pot fi luati bani pentru a fi achitata contravaloarea cheltuielilor facute de bolnavi pe durata spitalizarii”, a adaugat Ciurchea, care a precizat ca legea nu poate fi aplicata pentru ca nu are norme.

Reactia celor doi oficiali apare imediat dupa ce in Monitorul Oficial a fost publicata legea de completare a Legii privind reforma in domeniul sanatatii. Parlamentul a aprobat introducerea la articolul 218 alineatul 2 a unei completari de preveri la litera d. Potrivit modificarii, “bolnavii trebuie sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamente, materiale sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile impuse de contractul-cadru”.

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *