Solicit Ministrului Sanatatii sa dispuna de maxima urgenta modificari in structura bugetelor destinate tratarii unor categorii de asigurati

Ca urmare a intrarii in vigoare a Legii 157/2008 solicit Ministrului Sanatatii sa dispuna de maxima urgenta modificari in structura bugetelor destinate tratarii unor categorii de asigurati pentru a preintimpina periclitarea vietii acestora.

Avind in vedere interesul primordial al pacientilor solicit tuturor managerilor de spital si sefilor de sectie sa comunice de indata toate dificultatile survenite ca urmare a efectelor legii, chiar daca prin aceasta se dezvaluie aspecte privind proasta aplicare a prevederilor legii privind asigurarile sociale de sanatate.

Bucuresti, 27 iulie 2008

Avind in vedere faptul ca atit Ministerul Sanatatii Publice cit si CNAS au fost in repetate rinduri incunostiintati cu privire la acele situatii in care bugetele alocate sunt in neconcordanta cu nevoile si drepturile asiguratilor, intreaga responsabilitate privind disfunctionalitatile survenite ca urmare a intrarii in vigoare a legii 157/2008, revine conducatorilor celor doua institutii. Acestia sunt singurii care au atit posibilitatea cit si resursele disponibile pentru a efectua, in regim de urgenta necesare si indreptatite corectii bugetare.

Astfel, exista situatii in care pacientii, confruntati cu riscul decesului imediat, acceptau plata unor materiale si dispozitive, chiar daca sunt indreptatiti la gratuitate, iar sumele suportate nejustificat sunt exorbitante pentru posibilitatile individuale. De exemplu, in aceasta situatie se gasesc pacienti ai Institutului de Cardiologie “C.C.Iliescu” din Bucuresti, programati pentru angioplastii coronariene. Avind in vedere subdimensionarea evidenta a programului de cardiologie, in conditiile in care nevoile anuale si interventiile efectuate sunt in totala discrepanta cu numarul de interventii alocat de MSP, pacientii erau pusi in situatia de alege intre achizitionarea din buzunar a materialelor la care sunt indreptatiti in calitate de asigurati sau a muri, pur si simplu. Nevoile anuale de angioplastie pentru pacientii care se adreseaza acestei institutii sunt de peste 100 de pacienti pe luna, iar bugetul alocat este suficient numai pentru un numar anual total de 400 de interventii, in preyent epuizat.

Prin aparitia legii, s-a evidentiat imediat faptul ca pacientii au dreptul la rambursarea acestor cheltuieli. In lipsa unui punct de vedere al MSP, managerul institutului a decis sistarea temporara a interventiilor pina la exprimarea unor precizari din partea MSP. Aceasta decizie este justificata in mod corect de perspectiva suportarii personale a acestor rambursari.

Suma necesara pentru corecta dimensionare a programului de cardiologie pentru anul in curs este sub 1 milion de Euro. Drept urmare, ii solicit domnului Ministru al Sanatatii Publice sa realoce aceasta suma minora prin transfer din cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a persoanelor sanatoase, pentru care sunt alocate peste 500 de milioane de euro din care 60 de milioane numai pentru scrisori si tichete hologramate pentru evidenta contabila!

Avind in vedere interesul primordial al pacientilor solicit tuturor managerilor de spital si sefilor de sectie sa comunice de indata toate dificultatile survenite ca urmare a efectelor legii 157, chiar daca prin aceasta se dezvaluie aspecte privind proasta aplicare a prevederilor legii privind asigurarile sociale de sanatate.

Marian Sorin PAVELIU

deputat PDL

This entry was posted in Conferinte si comunicate de presa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *