Mesaj pentru “medic de laborator”

Acest mesaj este strict destinat unui medic de laborator (sau care semneaza cu un astfel de pseudonim) ca urmare a unei stiri mediafax publicata la adresa http://www.mediafax.ro/social/expert-in-politici-de-sanatate-sute-de-laboratoare-de-analize-gata-sa-mituiasca-pe-oricine-pentru-a-si-pastra-contractele-10715584#comments

 • Realitatile din domeniu nu le stie nimeni – fiecare vede doar o fateta. O sa va ofer o fateta pe care o stiu direct:In urma cu 2 ani, un laborator de analize medicale (maricel) primeste un telefon de la un cabinet medical oarecare (al meu si al sotiei), fiind chestionat cu privire la analizele a doi pacienti; “Cautam, rezolvam imediat si va sunam!”. Dupa alte 2 ore scena se repeta fara rezultat. A doua zi plina de solicitudine doctorita medic sef al laboratorului, suna la cabinet si intreba ce cum se numesc pacientii, si ce analize li s-au recoltat. Dupa alte doua ore, pe fax sosesc analizele, cu nume complet, data nasterii, rezultate putin deviate de la normal. Doctorita, revine intrebind daca starea  aproape conflictuala s-a stins. Raspunsul – “Ne aflam intr-o evidenta stare de confuzie. Reclamatia noastra era legata de faptul ca masina dvs de transport nu a venit sa ridice analizele!! Cred ca aceasta este ultima convorbire telefonica pe care o vom avea vreodata!”

  Citeva intrebari retorice: Credeti ca s-ar fi pretat cineva la o asemenea aberatie daca nu ar fi fost o stare de lucruri? Ce atitudine poti avea cind afli astfel de grozavii? Sa suni la procuratura?

 •  
 • Fateta 2 – Um membru al unui corp de control face o vizita tematica undeva la citeva ore distanta de Bucuresti. Se intoarce victorios, ca un vinator la sfirsitul vinatorii. Nu cere sa se duca la sef, il cheama seful. “Stiu unde ai fost, ce ai gasit, uita ziua de azi si aceasta discutie!” Nu a uitat-o, la scurt timp si-a dat demisia.
 • Fateta 3 – Un pacient (eu) face o analiza privind un marker tumoral (scump)la un laborator de renume din Bucuresti. Soc – proba intens pozitiva. Face ceea ce ar trebui sa faca orice alt pacient, repeta la o zi dupa proba la alt laborator. Rezultat negativ. Aflat in dubii – repeta proba la alt laborator – (alta tehnica de determinare, alti parametri) – rezultat cu putin peste normal. Repeta proba la alt laborator – rezultat in limite normale. Jocul nu isi mai avea rostul (devenise si prea scump), apeleaza la imagistica si nu gaseste nimic. Cum ar fi trebuit sa procedeze?
 • Fateta n – Un furnizor de aparatura si reactivi doneaza un analizor ultraperformant unui spital (mare) din Bucuresti. Spitalul cumpara prin licitatie timp de 2 (doi) ani reactivi dedicati (sursa unica) la un pret de 6 ori mai mare decit pretul din cataloagele internationale. Spitalul nu achita niciodata vreun leu pina in momentul in care firma cere ca in contul datoriei sa i se externalizeze serviciile de laborator. In pragul unui scandal iminent, toti factorii de influenta din spital fac pe dracu in patru sa-l acopere pe manager si in cele din urma obtin suplimentarea bugetului si plata cu prioritate a datoriei (cu o dobinda reala de 600%). Nu a fost incalcata nici o lege in vigoare! Cum ati fi procedat dvs daca ati fi aflat de o asemenea inginerie?
 • Pot continua asa pina se uzeaza tastatura dar Cui prodest? Pot spera insa ca daca exista vreun inger pazitor pentru nefericitii care isi cauta sanatatea prin spitalele noastre, va inspira conducatorii zilei sa mai taie din elanul baietilor mai mult sau mai putin destepti.
 • Astept un comentariu cu argumente si contraexemple fie si fara numele dat in clar.  

 

This entry was posted in Neclasificate. Bookmark the permalink.

3 Responses to Mesaj pentru “medic de laborator”

 1. Sorin V says:

  Buna ziua,
  Nu am mai discutat de multa vreme dar mereu este o placere sa citesc ce scrieti si sa discutam atunci cind se poate. Ce spuneti este adevarat si in mare parte penal sau pe aproape. Singura interventie pe care as vrea sa o am, asa ca parte implicata se refera la exemplul legat de analizorul donat/oferit in contract pe reactivi sau alte variante de nume pentru acelasi tip de contract. Acesta este un contract numit reagent rental in toata lumea si se practica oriunde. El poate deveni mai putin legal atunci cind la intelegere cu firma care il pune la dispozitie se stabileste ca nu se va plati nimic pentru reactivii folositi si apoi se va cere in contul datoriei externalizarea impartind banii pe care ii vor cistiga partile in etapa urmatoare. daca din prostia managerului nu se plateste atunci firma este indreptatita sa ceara rezolvarea amiabila prin externalizarea laboratorului sau in justitie cerind recuperarea banilor prin punere sub sechestru. Cam asta a fost idea pe care doream sa o subliniez.

 2. sorinp says:

  Ma bucur sa va aud (citesc) fie si pe aceasta cale. Desigur, aveti dreptatate si vreau sa subliniez totusi unele aspecte:
  – as vrea ca reagent rental sa NU reprezinte o forma de ocolire a unei licitatii – primesc gratuit – ce sa licitezi si apoi platesc kituri dedicate ca doar astea merg (fie si prin licitatie nu mai are cine sa liciteze).
  – as vrea ca pretul reactivilor sa nu fie atit de mare fata de costul lor de piata incit sa “amortizeze” aparatul in 6 luni, restul fiind doar un profit nesimtit pe seama bugetului spitalului, profit impartit adesea cu managerul!
  Doar atit!

 3. Sorin V says:

  Sint de acord cu tot ceea ce ati spus. Din pacate sistemul reagent rental este introdus de marii producatori : Roche , Abbott, Simens – care au creat sisteme modulare inchise care functioneaza doar cu reactivii lor si care nu fac altceva decit sa puna aparatele gratuit in spitale si sa-si recupereze valoarea lor din vinzarea de reactivi. Cum aceste lucruri sint stabilite din timp se fac chiar si licitatii in care se cere un anume tip de teste de ex pentru hematologie si se specifica aparatul va fi pus la dispozitie gratuit pentru un consum de …. teste pe an sau luna pentru intreaga perioada de valabilitate a contractului. In acest fel se face chiar si licitatia dar in aceasta licitatie apar anumite caracterisitici ale aparatelor sau reactivilor care fac foarte greu sau imposibila participarea altor concurenti.
  Preturile sint foarte mari mai ales in cazul aparatelor acestor producatori deoarece pretul sistemelor este foarte mare. Amotizarea acestor aparate in general nu se poate face in mai putin de 2 ani la un nivel de consum destul de serios.
  Exista si alti producatori/distribuitori mai mici care au adoptat aceasta varianta de lucru si care intradevar isi acopera pretul aparatului in maxim un an si in acest caz situatia este sa zicem “neprofesionista”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *