Paveliu: Ministrul Sanatatii a contribuit direct la jecmanirea pacientilor

Fri, 25 Jul 2008 21:12:06 +030

Bucuresti, 25 iul /Agerpres/ – Deputatul PD-L Sorin Paveliu l-a acuzat, vineri, pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de ‘lipsa de responsabilitate fata de populatia bolnava a Romaniei’, dupa ce acesta a declarat ca Legea 157/2008 publicata miercuri in Monitorul Oficial si initiata de Paveliu este ‘imorala, inaplicabila si demagogica’.
‘Nicolaescu a contribuit direct la jecmanirea pacientilor pauperi, atunci cand a impus tarife neadecvate sau majorari salariale fara a aloca si sursa de finantare, lasand managerii de spitale sa aleaga intre a acorda venituri personalului medical si tratamentele destinate bolnavilor’, a mentionat Paveliu, intr-o declaratie de presa.
In opinia deputatului democrat-liberal, in loc sa fie preocupat ‘de fenomenul de masa prin care curtile spitalelor s-au umplut de farmacii cu circuit deschis si de laboratoare de investigatii paraclinice care presteaza pe bani ceea ce spitalul ar trebui sa faca gratuit pentru bolnavi’, Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sare in sprijinul managerilor de spital ‘care se fac vinovati de lipsa respectivelor tratamente sau investigatii’.
‘Domnia sa pune caruta in fata boilor, fiind preocupat de unde o sa achite diferenta de pret in loc sa se preocupe de absenta tratamentelor sau a investigatiilor gratuite la care bolnavii acestei tari sunt indreptatiti’, a mentionat Paveliu.
El il face vinovat pe Nicolaescu si de sistarea aprovizionarii cu medicamente pentru bolnavii cu diabet, cancer sau SIDA. Altfel, Paveliu sustine ca, in baza legii in cauza, pacientii sunt indreptatiti sa depuna cereri de rambursare a costurilor medicamentelor si serviciilor suportate de ei in spitale, ‘incepand de luni’.
‘Absenta unor norme de aplicare insa nu impiedica sub nicio forma intrarea in vigoare. Normele de aplicare se dau dupa aparitia unei legi si in nici un caz inainte de aparitia ei, acesta fiind motivul in care Constitutia prevede un termen de trei zile intre publicarea si intrarea in vigoare a unei legi. Insa Ministrul Sanatatii si CNAS au luat la cunostinta de aprobarea acestei legi din data de 25 iunie, avand la dispozitie fix o luna pentru elaborarea unor norme’, a explicat Paveliu.
Legea 157/2008 initiata de Paveliu prevede ca pacientii care si-au platit medicamentele sau investigatiile paraclinice in timpul internarii in spital beneficiaza, in baza unei dovezi, chitante sau facturi, de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate in aceasta perioada.
Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat ca spitalele achizitioneaza medicamente la un anumit pret, iar bolnavul isi cumpara medicamentele si isi face analizele la un alt pret, si pune problema cine plateste diferenta.
In plus, legea nu are norme de aplicare, a aratat Nicolaescu.
La randul sau, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Vasile Ciurchea, a precizat ca legea initiata de deputatul PD-L Sorin Paveliu a fost respinsa de Casa Nationala de Asigurari si de Executiv, dar a fost promulgata de presedinte.
AGERPRES/(AS)

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *