Despre “bărbăţia politic㔺i criza finanţării spitalelor

Am fost întrebat la un moment dat de un amic ce sunt Policy Brief-urile scoase de diverse ONG-uri. Explicându-i că aceste materiale sunt generate de diverşi consultanţi (experţi mi se pare cam pretenţios) prin care se evocă diferite alternative şi motive argumentate pentru alegerea unei anumite căi de rezolvare a unei probleme publice am primit o ripostă: “Oricum nu le bagă nimeni în seamă, ce vă tot obosiţi de geaba?!”

Omul vedea jumătatea goală a paharului şi nu pot să-l contrazic. Iată un exemplu:

În urmă cu aproape 2 luni scriam în Raportul anual SAR: “În viitorul apropiat, din cauza finanţării la limita funcţionării a majorității spitalelor de stat, este foarte probabil că multe dintre cele care vor înregistra o scădere a finanţării, să ajungă în situaţia de a-şi închide porţile, nemaifiind în măsură să asigure standardele de acreditare, în special datorită incapacităţii de a asigura fondurile minime pentru personalul strict necesar.”

Ceea ce era vizibil cu ochiul liber s-a întâmplat ieri, fără ca cineva să se fi preocupat ca această situaţie să nu survină. Directorii spitalelor mici au luat poziţie în bloc, arătând ca în condiţiile în care bugetele lor se vor fi diminuat cu 5-10% se văd în postura de a închide spitalele pentru că nu au cum să se descurce cu banii ce le revin în urma contractării. Pentru cei mai puţin informaţi trebuie să precizez care sunt cauzele acestui dezechilibru:

 1. A avut loc o plafonare a bugetului ASS ca urmare a preluării unor programe şi în condiţiile în care a survenit efortul bugetar de reducere a perioadei de plată a sumelor datorate către furnizorii de medicamente.
 2. La iniţiativa (corectă) a secretarului de stat ARAFAT s-a încercat o creştere a finanţării spitalelor de urgenţă (judeţene). Creşterea este relativ mică dar spitalele au bugete mari iar influenţa asupra bugetului este sensibilă.
 3. S-a încercat o realocare suplimentară (prea mică în fapt) către ambulator, în condiţiile în care o consultaţie în acest sector se află undeva în jurul a 12 lei!
 4. Au survenit încercări modeste de creşteri salariale (din nou problema stabilirii salariilor personalului medical din spitale în regim bugetar fără a primi bani de la buget). Salariile au crescut însă nimeni nu a alocat vreun leu în plus pentru a acoperi această creştere.

De ce trebuie criticat Eugen Nicolaescu şi CNAS? Situaţia în sine era atât previzibilă cât şi cunoscută! Nimeni însă nu s-a îngrijit să introducă în prealabil sau concomitent măsuri de reducere a cheltuielilor în interiorul spitalelor. Ba mai mult, când s-a pus problema introducerii coplăţilor, mai toată lumea a sărit ca arsă! “Vai, ce se vor face bieţii bolnavi care vor fi nevoiţi să plătească 10 lei?” Acum trebuie să răspundă la întrebarea “Ce se vor face TOŢI bolnavii dacă se închide spitalul!”

 

Ce este de făcut?

Managerilor trebuie să li se lase libertatea actului managerial, să-şi asume dificultăţile şi provocările, să accepte sau să lase pe alţii. ACUM, înainte de o bulversare totală a sectorului spitalicesc, trebuie ca să

 • fie introduse listele de aşteptare,
 • bugetele alocate să fie transformate în număr de servicii (internări, tipuri de operaţii) pe care un spital le poate acorda trimestrial,
 • definită lista medicamentelor garantate de fiecare spital în parte,
 • reducerea semnificativă a internărilor (crescând astfel suma alocată fiecărui caz în parte),
 • cuantificarea unitară a actului medical în ambulatoriile de specialitate a spitalelor,
 • maximizarea surselor de venit ale spitalului din alte surse decât din asigurările sociale,
 • implicarea financiară a autorităţilor locale proprietare ale spitalelor,
 • scoaterea personalului medical din rândul personalului bugetar,
 • stabilirea costurilor reale ale spitalelor,
 • creşterea transparentei,
 • oferirea de către spital de îngrijiri la domiciliu, de analize de laborator pentru pacienţii din ambulator,

şi câte şi mai câte,etc!

Aţi auzit ceva din toate acestea în breaking news-urile de ieri, din partea directorilor de spital sau a reprezentanţilor MS? A reuşit cineva să ia măcar o singură poziţie publică din partea vreunui reprezentant al CNAS?

Adesea vorbim de bună guvernare fără ca populaţia să dea un înţeles clar acestei sintagme. Un exemplu de proastă guvernare este ceea ce întâmplă astăzi cu spitalele din România.

TOT ceea ce am scris eu aici SE ŞTIE! NIMENI însă nu vrea să facă ceea ce trebuie. Speranţa tuturor se îndreaptă către oameni ca Liviu Voinea (ministrul Bugetului) sau Victor Ponta (pentru că e şeful Guvernului) ca să se îndure să dea mai mulţi bani la sănătate.

Şi dacă nu sunt bani? Ce facem? Stăm şi ne uităm cum se scufundă corabia?

Este momentul ca oamenii politici să dea dovadă de ceea ce se numeşte “bărbăţie politică”, de curajul de a promova măsuri nepopulare dar necesare, să facă faţă presiunilor liderilor politici locali, lipsiţi de viziunea de ansamblu, să inunde ecranele televizoarelor explicând raţiunea măsurilor de adecvare a cheltuielilor în limitele unui buget impus si sa concedieze pe cei care nu sunt dispusi sa faca fata acestei provocari majore! Peste 3+4 luni va veni momentul unor alte crize, mult mai dure, cei afectati fiind mult mai puternici decit directorii de spitale. Va veni momentul deschiderii listei de medicamente compensate, a schimbarii sistemului de clawback, a introducerii contractelor cost-volum negociate, a reducerii pretului medicamentelor, a licitatiilor nationale pentru medicamente, parafarmaceutice si aparatura! Cine nu face fata acum unor masuri necesare, de bun simt, este deja condamnat peste 6 luni. Se pune problema de ce sa mai asteptam atita timp?!

Uneori, un membru cangrenat trebuie tăiat pentru a salva o viaţă de om. O astfel de intervenţie radicală asupra sistemului de sanatate trebuie declanşată ACUM. Altfel, managerii politici, Guvernul şi pleiada de adjuncţi de tot felul au şi ei, ca şi managerii de spital, libertatea de a alege: să rămână sau să lasă locul altora!

Eu sper să rămână şi să facă, poate penrtu prima oara, ceea ce trebuie făcut!

This entry was posted in Neclasificate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *