Legea 157 are nevoie de metodologie de aplicare

Bucuresti, 28 iul /Agerpres/ – Legea 157, per ansamblu, este o una ‘electorala si populista, dar are si o parte buna,’ a declarat pentru AGERPRES, conf. dr. Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar, care considera ca trebuie stabilite serviciile de care poate beneficia bolnavul in cadrul asigurarii de stat si cele de care beneficiaza prin co-plata sau asigurari private.

‘Solutiile terapeutice sunt diverse si de aceea trebuie sa se stabileasca prin protocoale terapeutice ce se plateste de casele de asigurari si ce trebuie sa suporte bolnavul. Ar trebui sa existe o anexa la Contractul Cadru care sa prevada ce se deconteaza si ce nu’.

El a facut aceste declaratii avand in vedere modul de aplicare a Legii 157, care obliga spitalele sa ramburseze bolnavilor toate cheltuielile efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice daca si le procura singuri.
In plus, conf. dr. Gheorghe Iana este de parere ca, daca nu se fac precizari la lege, aceasta poate duce la abuzuri.
Legea 157, initiata de deputatul PD-L Sorin Paveliu a intrat in vigoare joi si, potrivit initiatorului sau, bolnavii trebuie sa mearga cu chitantele si bonurile care dovedesc plata medicamentelor sau a analizelor la conducerea spitalului si sa faca o cerere scrisa pentru returnarea sumelor.
In cazul in care sunt refuzati, pacientii se pot adresa instantei pentru recuperarea sumelor si plata despagubirilor aferente.
‘Practic, si inainte de aparitia acestei legi, bolnavii se puteau adresa instantei, dar, acum, exista cadrul legal pentru ca managerii spitalelor sa le ramburseze sumele cheltuite’, a declarat deputatul Paveliu.
AGERPRES/ (Cornelia Stanciu)

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Legea 157 are nevoie de metodologie de aplicare

  1. sorinp says:

    Cred ca traim in lumi paralele. Daca un manager si chiar ministrul caracterizeaza aceasta prevedere “electorala si populista”, inseamna ca intradevar nu sunt normal nici eu nici cei 190 de deputati care au votat aceasta lege.
    Cum poti sa spui ca aceasta lege este electorala cind ma bat cu Guvernul de 4 ani, cind legea a mai fost votata si publicata in MO in anul 2005 si anulata de Nicolaescu, cint acelasi ministru imi promite in scris, vezi sectiunea Amendamentul Paveliu si site-ul cdep, in fiecare an ca nu este nevoie sa promovez o asemenea lege ca va introduce aceasta prevedere in contractul cadru.
    Cum poti s-o categorisesti drept “populista” cind nu ceri decit sa se dea bolnavilor ceea ce au dreptul gratuit, prin lege, in urma statutului lor de asigurati platitori la zi ai contributiei???! Atunci ei, cei care nu vor sa li se respecte acest drept cum sunt – ANTIPOPULISTI, ANTIPOPULARI, INUMANI, ILEGALI? Poate sa ma lamureasca cineva de ce nu se sesizeaza enorma anomalie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *