Spitalele, bune de plata

Gazeta de sudClara ST?NESCU

O lege publicata recent prevede ca pacientii care si-au platit medicamentele, investigatiile paraclinice sau materialele parafarmaceutice in timpul spitalizarii sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate in aceasta perioada.

Seringi, ata de cusut, fesi, flexuri, vata, medicamente sunt cateva dintre achizitiile pe care bolnavii sunt nevoiti sa le faca, pe propria cheltuiala, atunci cand ajung in spitalele de stat. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca asigurarile pe care le platesc lunar acopera serviciile medicale.
Mii de romani sunt trimisi catre clinici sau laboratoare private pentru diverse analize de sange, pentru tomografii sau radiografii, care nu pot fi efectuate in unitatea sanitara respectiva.
Legea nr. 157/2008 este gandita in sprijinul acestora, tocmai pentru ca pacientii sunt indreptatiti sa le primeasca gratuit. Masura a fost aprobata in ultima zi a sesiunii parlamentare si contine, practic, un singur articol care obliga spitalul sa plateasca pacientilor orice medicament, investigatie medicala sau materiale sanitare pe care acestia ar fi trebuit sa le primeasca gratuit in spital. Initiata de deputatul PD-L Sorin Paveliu, legea a intampinat rezistenta din partea premierului Calin Popescu Tariceanu si a ministrului sanatatii.
Bugetul mic, afectat
In opinia deputatului Paveliu, pacientii care fac dovada, cu chitanta sau factura, ca li s-a recomandat de catre medic un tratament necesar si care va fi specificat si in foaia de observatie vor depune la registratura cererea de rambursare a cheltuielilor, iar managerul spitalului va trebui sa le plateasca.
Acest lucru este valabil insa doar in cazul medicamentelor, analizelor sau materialelor care sunt, in mod normal, gratuite.
„Bolnavii dintr-un spital de stat care detine un tomograf nu trebuie sa mearga la o clinica privata pentru a-si face tomografia, atata timp cat nu este vina lor ca aparatul respectiv este stricat“, a precizat Sorin Paveliu.
Managerul Spitalului Judetean Clinic de Urgenta din Craiova, dr. Cristina Calangiu, considera ca institutia pe care o conduce nu va avea de suferit in urma acestei legi, dar acest lucru va depinde foarte mult de normele de aplicare, care, deocamdata, nu exista.
„E o masura pozitiva, care incearca sa-l situeze pe bolnav in centrul sistemului. Cred ca se adreseaza insa, in special, spitalelor care aloca 2 sau 3% din buget medicamentelor. Noi avem 15%. Anul trecut, spre acest sector s-au virat cinci miliarde de lei (vechi – n.r.), acum avem 8,5 miliarde (vechi – n.r.) pe luna, bani care se duc doar catre medicamente.
Masura aceasta ii va constrange pe medici sa fie mai atenti atunci cand prescriu tratamentul. Pentru ca nu intotdeauna ceea ce se cumpara este obiectiv. Eu am facut verificari in cateva randuri si am oprit la poarta toata biletele. Erau unele pentru Eurovita, or, acestea nu sunt urgente, pot fi luate si acasa.
Legea insa are un fond pozitiv, dar normele trebuie elaborate cu raspundere, altfel vor isca discutii“, a precizat dr.
Calangiu.

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *