Scrisoare deschisa adresata Presedintelui CMR

Domnului Profesor Vasile Astarastoaie,

Presedinte al Colegiului Medicilor din Romania.

Stimate domnule Presedinte,

Am aflat cu surprindere[1] faptul ca unele Colegii teritoriale ale Colegiului Medicilor din Romania impun tarife aplicabile exclusiv pacientilor nemultumiti pentru depunerea unei sesizari privind abateri disciplinare sau de la buna practica medicala.

Colegiul Medicilor din Romania s-a nascut pentru a apara interesele medicilor, preluand de la autoritatile statului unele din atributiile acestora, printre care si supravegherea si controlul exercitarii profesiei. Descoperirea situatiilor in care medicii gresesc reprezinta adevarate oportunitati pentru apararea intereselor generale ale medicilor, prin aplicarea de corectii, prin sesizarea autoritarilor asupra unor deficiente administrative, orientarea activitatii de educatie medicala continua spre acele domenii care se dovedesc a fi deficitare si chiar prin forta educativa a unor sanctiuni acordate unor membri ai CMR. Interpretarea data de colegii medici din Valcea art.455 din Legea 95/2008 este eronata, chiar abuziva, plangerile populatiei fiind un drept prevazut prin lege iar solutionarea acestora nu reprezinta sub nicio imprejurare o prestare de serviciu acordata unui tert!

Exista o imagine publica negativa, nedreapta si daunatoare conform careia CMR nu face decad sa musamalizeze cazurile de malpraxis. Personal dezavuez public aceasta opinie, cele mai multe din acuzele de malpraxis fiind generate si imputabile refuzului deliberat al autoritatilor sanitare de a elabora si impune masuri minime de calitate a actului medical. Impunerea unei bariere financiare in semnalarea nemultumirilor populatiei vine insa sa intareasca ideea conform careia CMR nu doreste sa afle despre acele situatii litigioase sau membri care incalca morala si statutul de profesionisti ai nobilei arte a medicinii.

Aceasta masura abuziva prezinta totodata pericolul reintoarcerii functiei de control a profesiei la Ministerul Sanatatii Publice, permitand ingerinta administrativa si politica a Guvernului in probleme ce sunt si trebuie sa ramana in competenta CMR.

Drept urmare, in calitate de membru al CMR, va solicit sa dezavuati public excesul colegilor din judetul Valcea si sa dispuneti inlaturarea imediata a acestei bariere ilegale puse in calea pacientilor, care are menirea de a aduce un grav prejudiciu de imagine intreg corpului medical.

Cu stima,

Conf.univ.dr.Marian Sorin Paveliu

medic primar boli interne

membru CMR

PS. Va anexex o copie dupa raspunsul CMR Valcea la una din aceste cereri, obtinute in urma informarii personale si va solicit sa dispuneti solutionarea.

[1] din ziarul Gardianul de ast?zi 30 iulie si in urma inform?rii suplimentare

This entry was posted in Conferinte si comunicate de presa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *