Deblocati in totalitate posturile din spitale domnule Prim Ministru!

Guvernul a anuntat ca un act de mare clementa deblocarea a 1.124 posturi din spitale. Ce reprezinta aceasta masura?

Inainte de a da raspunsul trebuie sa fac unele precizari:

1. Spitalele au trecut, in majoritatea lor, in proprietatea si administrarea autoritatilor locale. Controlarea numarului de posturi este in fapt o incalcare a descentralizarii!

2, Veniturile spitalelor sunt exclusiv din surse EXTRABUGETARE! Spitalul emite facturi catre CJAS si primeste sumele aferente exact ca ori ce agent economic, similar cabineltelor de ambulator sau medicina de familie. Blocarea posturilor ar putea sa vizeze cel mult posturile finantate de la bugetul de stat!

3. Legea sanatatii impune prin art 197- limita cheltuielilor salariale pe care un manager de spital le poate: “(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, cheltuielile aferente drepturilor de personal stabilite potrivit alin. (1) reprezintă maximum 70% din sumele decontate de casele de asigurări de sănătate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru serviciile medicale furnizate, precum şi din sumele asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii cu această destinaţie.”. Este simplu de vazut ca nimeni nu poate angaja personal pentru care nu are acoperire salariala.

4. Ministrul Sanatatii a decis ca managerii spitalelor care nu se incadreaza in bugetele aprobate vor fi concediati. Ca urmare, in trimestrul 3 al anului curent 5 manageri au parasit functia – 3 demisi si 2 prin demisie!

5. Directorul Maternitatii Giulesti a facut 3 cereri de deblocare a posturilor din sectia de neonatologie care a luat foc. Cererile au fost ignorate, 6 copii au murit iar raspunderea penala a revenit directorului si asistentei!

6. In Romania exista 435 spitale. Guvernul a aprobat, in medie, deblocarea a 3 posturi pe spital, pentru medici, asistente, personal TESA!? Mai mult, prin precizarile Ministrului Nicolaescu conform era necesara aceasta deblocare pentru Sectia noua de la Marie Curie si pentru noul Institut de oncologie de la Iasi, media reala este de 2 posturi per spital adica nu a aprobat nimic!

Raspunsul la intrebarea retorica pusa: Este o masura ilogica, complet insuficienta, nefundamentata, care denota o totala neintelegere a sistemului si a realitatilor din spital.

Blocarea posturilor a reprezentat una din cele mai mari greseli facute de guvernul Boc, la pachet cu posturile din alte sectoare si cu taierea salariilor. Aceasta greseala poate fi reparata imediat.

Orice om de bun simt se poate intreba de ce nu se repara imediat aceasta eroare. Nu exista un raspuns pertinent la aceasta intrebare.

Deblocati in totalitate posturile din spitale domnule Prim Ministru sau spuneti-ne de ce nu o faceti!

Detalii: http://legeaz.net/legea-95-2006/art-197

 

This entry was posted in Comentarii ref la sanatate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *