Spitalele vor fi obligate sa suporte toate cheltuielile de tratament pentru pacienti internati

BUCURESTI, 1 aug (MEDIAFAX) – Spitalele vor fi obligate sa suporte pentru pacientii internati toate cheltuielile aferente tratamentului continuu si la zi, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare si investigatii paraclinice, cu fonduri care vor fi restituite ulterior din veniturile unitatii medicale.
In cazul unitatilor medicale specializate publice autorizate si evaluate, modalitatea de plata a serviciilor medicale de urgenta si transport sanitar se realizeaza prin buget global stabilit pe baza indicatorilor prevazuti in norme, conform modificarilor operate, joi, de Guvern la contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru 2008.
“O modificare vizeaza reglementarea obligatiei spitalelor de a suporta, pentru asiguratii internati prin spitalizare continua si spitalizare de zi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare si investigatii paraclinice. Rambursarea acestor cheltuieli se va realiza din veniturile spitalelor, pe baza unei metodologii stabilite de fiecare spital”, se arata intr-un comunicat al Executivului.
Medicamentele cu denumiri comerciale internationale aferente unor boli rare din cadrul programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare pot fi eliberate si prin farmaciile cu circuit deschis, conform hotararii Guvernului.
Pentru aceste tipuri de medicamente, precum si pentru materiale sanitare specifice, care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, este stabilita o valoare orientativa de contract, casele de asigurari de sanatate decontand contravaloarea acestor medicamente si materiale sanitare la nivelul realizat, in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie.
In urma cu aproximativ o saptamana, Parlamentul a modificat Legea privind reforma in domeniul sanatatii prin introducerea unui articol care prevede ca “bolnavii trebuie sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamente, materiale sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile impuse de contractul cadru”.
Ministrul de resort, Eugen Nicolaescu a apreciat atunci ca aceasta prevedere este “imorala, inaplicabila, demagogica si populista”, deoarece nu prevede modalitatea in care pot fi efectuate aceste deconturi.
(Departamentul Social, social@mediafax.ro)

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *