De ce se revolta medicii tocmai acum

Unii se fac că nu pricep de ce medicii (atenţie – nu asistentele) se revoltă abia acum. Ani de-a rândul a existat o înţelegere tacită dar privită cu dispreţ de ambele tabere: statul se făcea că nu ştie că medicii trebuie să primească alte salarii, pentru că trăiesc din bani în plic, iar medicii acceptau situaţia pentru că este evident că li se face o nedreptate dar nu avea alta solutie. Interesant este că tocmai cei văduviţi – pacienţii – sunt întotdeauna prea bolnavi şi preocupaţi de supravieţuire pentru a combate această anomalie.

A venit decembrie 2014 iar ICCJ a limpezit lucrurile în urma unei încercări legislative (eşuate) – din punct de vedere al legii penale medicii sunt funcţionari publici. Au fost nemulţumiri dar a părut a fi mai mult o confruntare juridică (şi alte categorii încercaseră un demers de evadare din acest statut – notarii – cu acelaşi “succes”).

În urmă cu o lună a venit a doua decizie a ICCJ – medicii – recunoscuţi deja de legea penală a fi funcţionari publici pot şi vor face puşcărie 7 ani dacă primesc plăţi suplimentare de la pacienţi, aşa cum este prevăzut în legea drepturilor pacientului. Nu mai este vorba de o ameninţare potenţială ci de o situaţie concretă, decizia intervenind ca urmare a unei acuze de luare de mită din partea unui medic şef de secţie de chirurgie cardio-vasculară!

Brusc, pactul social cutumiar a fost spulberat. Indiferent de nesimţirea autorităţilor, justiţia îi va pedepsi pe medici cât timp legile nu vor fi schimbate.

Citind cu jena, azi medicii se văd nevoiţi, aşa cum pretindeau într-un tembelism total angajaţii Realităţii TV, să facă o meserie vocaţionala, cei inculţi înţelegând prin acest termen – meserie neplătita, făcută din pasiune şi nu profesie pentru care trebuie să ai certe aptitudini!

În garantarea accesului la sănătate, prevăzută de Constituţie, autorităţile au uitat să se îngrijească şi de plată adecvată a actului medical.

În schimb, într-o dementă totală, în ultimile luni s-a îngrijit de triplarea indemnizaţiilor demnitarilor, de creşterea veniturilor funcţionarilor de la Preşedenţie şi Guvern cu 70%, de introducerea pensiilor parlamentarilor, de introducerea pensiilor celor 1500 de funcţionari parlamentari la nivelul ultimului salariu, de nivelarea salariilor funcţionarilor CNAS şi MS la nivelul celor mai mari din cele două instituţii, de creşterea salariilor managerilor de proiect din Ministerul Sănătăţii care gestionează programele finanţate din împrumuturi la 7 (şapte) salarii medii iar ale secretarelor şi şoferilor acestora (de ce au nevoie de şoferi) la 2 salarii medii pe economie!

În acest timp medicii rezidenţi, după 6 ani de facultate, cu meseria lor vocaţionala cu tot, au SALARIUL minim pe economie!!!!!!!!! Da, în cazul în care ai fugit de acasă, dacă nu ai făcut măcar şcoala primară că te-a trimis mama la păscut oi şi în disperare de cauză te angajezi femeie de servici să speli o scară de bloc primesti acelaşi salariu cu un rezident, dacă nu mai mult!

Ce mai tura – vura, Guvernul a luat-o razna iar medicii nu fac decât să se întrebe ce mai aşteaptă de la această ţară!

Unii cred că medicii se revoltă. Eu cred că sunt loviţi de o mirabilă perplexitate!

This entry was posted in Comentarii ref la sanatate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *