Este nevoie de o noua lege a salarizarii personalului medical

Zilele trecute a intrat in dezbatere publica proiectul de ordin de ministru care prevede posibilitatea majorarii venitului medicilor din spitale cu pina la 100%. Fiind postat pe site-ul MSP, jurnalistii l-au asus repede in atentia publica. Criticile s-au legat in special de imposibilitatea aplicarii lui, sau mai bine zis de absurditatea aplicarii lui, majorarea trimestriala a unor salarii de baza cu diminuarea concomitenta a altora, deoarece, teoretic ar trebui sa se incadreze in acelasi fond de salarii. Mai mult, redactarea “lejera” a delegat elaborarea criteriilor de performanta catre conducerea spitalului si nu a indicat ce se intimpla cu cei care ar trebui sa ramina fara salariu nemodificat. Proiectul prevede ca daca ai indicatori peste 90% ti se poate creste salariul, daca ai sub 90% ti se poate scadea salariul de baza!

In realitate, ordinul redactat in graba este doar reflectarea unei ordonante emisa de Guvern (17/2008), la propunerea MSP Nicolaescu, la rindul sau presat de sindicatul Sanitas (mai mult un troc deit o negociere, dar asta este un alt subiect).

Jurnalistii de la cotidianul Romania Libera au plecat de la incalzirea acestui subiect si au abordat problema salariilor medicilor, la pachet cu cea a salariilor. Desi au meritul de a fi abordat un subiect extrem de serios, chiar suculent dpadv jurnalistic, autorii au comis numeroase erori sau deformari ale realitatii si in fapt au ratat tocmai elementele esentiale.

Hai sa trecem in revista citeva din “gaurile” articolului:

1. Veniturile indicate, au o tendinta de generalizare, ceea ce nu este in concordanta cu realitatea si creaza certe prejudicii de imagine medicilor din specialitatile respective. Exista posibilitatea, prin cumularea de sporuri, sa se ajunga la salarii semnificative, insa numai in spitalele care au conditii particulare, si aici ma refer la abilitatea de a obtine tarife exagerate de la CNAS, care fac raportari maximale pe care nimeni nu se oboseste sa le verifice, care dezechilibreaza grosolan bugetul spitalului, in sensul reducerii cheltuielilor cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile la extrem (unele spitale au ajuns la 6%!!!). Un venit exceptional, de 4000 de euro este insa posibil sa-l obtii, mai ales intr-un spital care nu are decit 2-3 medici din acea specialitate si care sunt nevoiti sa faca cite 8-10 garzi pe luna (garzile care exced orele obligatorii sunt platite cu un spor de pina la 100% ceea ce poate duce la obtinerea a inca 2 salarii!). In aceste conditii, este posibil ca plecind de la un salariu de baza de medic primar maximal de 1761 Ron sa ajungi la cu sporuri cumulate (voi reveni mai jos) la dublarea sumei si la aceasta sa adaugi si inca doua salarii din ore de garda. Da asa, se poate sa ajungi la un salariu brut de aproape 4000 EURO. Autorii nu specifica daca medicii respective sunt si cadre didactice – beneficiind astfel de venituri cumulate care pot ajunge pina la 100-1500 de euro in anumite conditii. Altfel NU iar autorii ar fi trebuit sa intre mai mult in amanunte sau sa isi adinceasca cercetarea.

2. Ceea ce ar fi meritat a fi fost discutat este sistemul de salarizare, care s-a burat de sporuri, cele mai multe lasate la indemana directiei spitalului. Multe din aceste sporuri sunt extrem de subiective si in fapt fara un suport logic.  Hai sa vedem citeva dintre ele:
– salariu de merit lunar de pana la 15% din salariul de baza
– vechime in munca de pina la 25%
– un spor pentru titlul stiintific de doctor de 15%
pentru conditii periculoase sau vatamatoare, un spor de pana la 15% din salariul de baza,
pentru activitati ce solicita o incordare psihica foarte ridicata sau care se desfasoara in conditii deosebite, un spor de pana la 15% din salariul de baza;
– pentru activitatile care se desfasoara in unitatile de urgenta neurovasculare si care solicita o incordare psihica foarte ridicata, precum si pentru personalul din unitati, sectii si compartimente de boli infectioase, care isi desfasoara activitatea in conditii periculoase, un spor de pana la 25% din salariul de baza;Nota Indaco
pentru conditii grele de munca, un spor de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective;
– pentru conditii deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologica, TBC, SIDA, dializa, personalul incadrat in blocul operator, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular si neurologica, psihiatrie, medicina legala, asistenta medicala de urgenta si transport sanitar acordata prin serviciile de ambulanta si structurile de primire a urgentelor – UPU – SMURD, UPU si CPU -, sectii si compartimente de ATI si de terapie intensiva, sectii si compartimente de ingrijiri paliative, epidemii deosebit de grave si altele asemenea, stabilite de Ministerul Sanatatii Publice, cuantumul sporului este de 50-100% din salariul de baza. Nivelul sporului se stabileste de conducerea fiecarei unitati sanitare cu personalitate juridica, de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetul de venituri si cheltuieli.
pentru personalul care lucreaza in unitati sanitare aflate in localitati cu conditii deosebite de munca – dispersare, altitudine, cai de acces dificile, izolare sau unde atragerea personalului se face cu greutate, un spor de pana la 60% din salariul de baza;
pentru personalul care isi desfasoara activitatea cu surse de radiatii sau generator de radiatii, un spor pentru conditii periculoase de pana la 30% din salariul de baza, diferentiat pe categorii de risc radiologic astfel: 10% la categoria I, 15% la categoria a II-a, 20% la categoria a III-a si 30% la categoria a IV-a;
pentru unitatile sanitare cu specific deosebit, stabilite de Ministerul Sanatatii, un spor de pana la 15% din salariul de baza.
– Personalul contractual de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din sectorul sanitar beneficiaza de un spor lunar de preventie, in procent de 11% din salariul de baza
La aceste sporuri (si altele)  se adauga primele
(obligatorii – un premiu anual egal cu salariul mediu lunar de baza realizat in anul pentru care se face premierea si aleatorii).
– la toate acestea se mai adauga posibilitatea de a majora salariile de baza individuale ale medicilor proportional cu realizarea indicatorilor, dar nu mai mult de 50% din nivelul salariului de baza individual.

Concluzia corecta nu este aceea ca medicii au salarii mari ci ca UNII medici, POT avea salarii mari, si aceasta se intimpla numai cu sprijinul total al conducerii SI MAI ALES in dauna cheltuielilor destinate pacientilor (de vreme ce nu s-a facut si o suplimentare a fondurilor destinate spitalelor la aprobarea OG 17/2008). Aceasta este una din ratiunile de promovare a legii 157/2006 (rambursarea cheltuililor nejustificate ale asig pe perioada spitalizarii) – pentru a domoli excesul unora din conducatori de majorari salariale pe seama cheltuielilor destinate pacientilor.

Pentru ca o critica fara o solutie nu isi are rostul – iata si opinia mea.

LEGEA SALARIAZARII PERSOANLULUI MEDICAL TREBUIE RADICAL SCHIMBATA. Ea trebuie sa genereze venituri substantiale personalului medical dar nu lasate la voia intimplarii si a deciziei discretionare a conducerii spitalului. Veniturile nu mai trebuie ascunse sub zeci de sporuri ci trebuie sa fie transante, la vedere.

Salariul medicilor trebuie sa se apropie macar de cele ale medicilor din Ungaria, daca vrem sa oprim exodul acestora si trebuie introduse masuri stimulative, in special prin mecanisme legate de asigurarile private de sanatate. Salariul de baza, suficient de mare, trebuie sa fie legat de ingrijhirile medicale de baza – pe care insa numeni nu vrea sa le delimiteze corect. Concomitent trebuie introduse masuri de sanctionare brutala a spagii solicitate si de descurajare a atentiilor (cadourilor neimpuse) prin oficializarea lor si impozitarea ca orice venit.

3.In ceea ce priveste ipoteza autorilor articolului conform careia spaga este protejata de legea drepturilor pacientului, ii anunt ca se afla intr-o totala eroare. Desi o asemenea prevedere nus-i gaseste locul aici, ea este fara efect legal de vreme ce nu “atentia” nu se acorda conform legii!! Aceasta presupune oficializarea ei si respectarea impozitarii ca orice venit. Altfel este un venit nejustificat ca oricare altul si drept urmare sanctionabil legal!

 

This entry was posted in Comentarii ref la sanatate, Neclasificate and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Este nevoie de o noua lege a salarizarii personalului medical

  1. tudor says:

    Pe cand o lege pentru stabilirea salariului minim a cadrelor medicale (raportate la salariul minim la negociat la la nivel national)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *