Ministrul Sanatatii Publice manifesta o indiferenta condamnabila fata de solicitarile medicilor specialisti de a face necesarele precizari fata de examenul de primariat care ar urma sa se desfasoare in luna septembrie

Ii solicit Ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu sa isi asume totala responsabilitate pentru organizarea examenului de primariat care ar urma sa se desfasoare in 29 septembrei a.c.

In absenta unui ordin de ministru opozabil tertilor, care sa indice temeiul legal al organizarii examenului si care doar astfel ar putea fi eventual contestat in instanta de cei nemultumiti de conditiile impuse, consider ca publicatia de examen si modalitatea in care acesta este organizat este manifestarea excesului de zel a unuia din functionarii Ministerului Sanatatii Publice. Astfel au fost pusi pe jar mai mult de 5000 de medici, nevoiti sa-si abandoneze concediile sau pacientii pentru a se pregati pentru un examen care cel mai probabil nu va avea loc.

Drept urmare ii solicit Ministrului Sanatatii Publice sa indice si sa sanctioneze exemplar persoana care a dispus emiterea unei publicatii de examen de medic primar, fara aviz de legalitate, inaintea aparitiei unui ordin de ministru in Monitorul Oficial al Romaniei.

Refuzul ministrului Eugen Nicolaescu de a raspunde la memoriile repetate ale medicilor specialisti adresate direct in scris sau prin intermediul presei a accentuat starea de confuzie, frustrare si nesiguranta.

In urma analizarii memoriului ce mi-a fost inaintat de un grup de medici specialisti din Iasi rezulta ca exista motive temeinice pentru a pune sub indoiala fundamentarea legala a examenului.

Astfel, dupa ce ministrul sanatatii a “eliminat” gradul profesional de medic primar din legea privind exercitarea profesiunii de medic, din ordinul privind nomenclatorul specialitatilor medicale, dupa ce a eliminat prevederea conform careia ministerul organizeaza anual concurs pentru obtinerea titlului de medic primar, dupa ce sectiile au ajuns sa fie conduse de medici specialisti cu o vechime de minim 5 ani tocmai datorita desfiintarii primariatului[1], ministrul sanatatii revine subit asupra optiunii sale initiale fara a modifica si baza legala.

Ii reamintesc domnului ministru, ca cele 10 luni scurse de la raspunsul domniei sale EN10074/09/10/2007[2] la interpelarea parlamentara prin care ii sesizam aceleasi aspecte ar fi fost mai mult decit suficiente pentru a se decide si elabora temeiul legal pentru totala eliminare sau din contra, de reintroducere a gradului profesional de medic primar.

In prezent acest grad profesional nu mai este prevazut de nici un act normativ din Romania decit sub forma unor mentiuni tranzitorii care precizeaza ca in urma eliminarii primariatului “Medicii, medicii dentisti si farmacistii primari isi pastreaza drepturile castigate care decurg din gradul profesional dobandit”[3].

conf.dr.Marian Sorin PAVELIU
medic primar boli interne
deputat PDL

This entry was posted in Conferinte si comunicate de presa and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Ministrul Sanatatii Publice manifesta o indiferenta condamnabila fata de solicitarile medicilor specialisti de a face necesarele precizari fata de examenul de primariat care ar urma sa se desfasoare in luna septembrie

  1. medicispecialisti says:

    Felicitari pentru luarea de pozitie , din pacate singulara (speram, deocamdata), fata de problema delicata a organizarii primariatului 2008. Este cert ca, neasumat de nimeni, primariatul trebuie boicotat, iar, daca MS continua sa taca, trebuie atacat in instanta, cu solicitarea unei actiuni in obligarea de a nu organiza examenul, in absenta prevederilor legale si a unui ordin al ministrului fundamentat pe aceste reglementari. Acesasta mutenie in care a cazut ministerul (si ministrul economist, probabil total depasit sau in necunostinta de cauza)nu poate fi explicata decat ori prin nepricepere (50%) ori prin nesimtire(50%).
    Mai grav este ca medicii specialisti continua sa fie dezorientati, eterogeni, dezbinati, in lipsa unui sindicat sau oricare alta organizatia profesionala. Macar in al 12-lea ceas credem ca a sosit timpul sa ne hotaram soarta noi pentru noi, nu o mana de contabili care trec prin spital pentru a a mai taia fondurile de medicamente sau salarii, ori pentru a-si ridica leafa.
    Cei ce cititi aceste randuri, alaturati-va acestui demers, pentru ca nu putem reusi decat impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *