Calvarul recuperarii banilor din spital

Adevarul 2008-07-26 – autor  Serban Magda

La doua zile de la aparitie, legea de decontare a cheltuielilor pacientilor provoaca discutii

Conceputa cu scopul de a returna pacientilor banii cheltuiti in perioada spitalizarii, “Legea Paveliu” se dovedeste a fi inaplicabila.

In urma cu cateva zile, a intrat in vigoare o lege, propusa de deputatul PDL Sorin Paveliu, prin care bolnavii care isi cumpara medicamente in perioada spitalizarii au dreptul sa ceara banii inapoi.

In timp ce managerii spitalelor reclama lipsa unor norme de aplicare, ministrul sanatatii considera ca legea este “demagogica si populista”.

Sefii de spital, nelamuriti

„Este o lege formulata la modul general, care poate naste confuzii atat in randul pacientilor care nu stiu cu exactitate ce servicii sunt rambursabile, cat si in randul medicilor care nu au norme de aplicare dupa care sa se ghideze.

Astfel, un pacient care se interneaza cu o fractura, dar sufera si de scleroza multipla poate considera ca spitalul este obligat sa ii ramburseze si cheltuielile facute pe achizitionarea medicamentelor pentru aceasta afectiune”, ne-a declarat Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Si managerul Spitalului Colentina, Petre Cosereanu, considera aceasta lege putin probabil de a fi aplicata.
„De exemplu, daca spitalul ia un medicament la licitatie la pretul cel mai mic, iar bolnavul il achizitioneaza din afara cu un pret mult mai mare, apare problema pretului care trebuie decontat”, a afirmat managerul.

Paveliu trimite managerii la minister

Potrivit deputatului Sorin Paveliu, bolnavul care doreste rambursarea cheltuielilor trebuie sa inregistreze o cerere si o copie a chitantei/facturii la secretariatul spitalului sau la Casa de Asigurari.

Acesta trebuie sa se asigure ca primeste un numar de inregistrare, dar si ca investigatia pe care doreste sa o deconteze este trecuta in foaia de observatie.

Initiatorul legii a mai propus managerilor care nu inteleg ce trebuie sa faca sa intrebe la minister, care poate sa elaboreze norme de aplicare pe cazuri unitare.

Nicolaescu: „Legea este imorala, inaplicabila si populista”

El a precizat ca pot aparea situatii in care bolnavul sa cumpere medicamente la un pret mult mai mare decat cel al spitalului. In aceasta situatie nu se stie cine suporta diferenta de pret.

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *