Sanatate cu ramburs

Ziua – marti, 29 iulie 2008

Bolnavii care-si cumpara singuri medicamente, vata sau seringi atunci cand se afla internati, pot cere bani inapoi.
Legea 157/2008, care a intrat in vigoare duminica da le dreptul pacientilor sa primeasca integral contravaloarea cheltuielilor efectu­ate nejustificat cu medicamente, materiale sanitare sau investigatiile paraclinice pe care erau indreptatiti sa le primeasca gratuit in calitate de asigurati, dar pe care au fost obligati sa le plateasca. Sorin Paveliu, deputat PDL, initiatorul legii considera, in aceste conditii, ca nu se poate vorbi, in cazul Legii 157/2008, de imoralitate sau inaplicabilitate, demagogie sau populism, etichete puse de ministrul Sanatatii, “din ratiuni politice sau sub imperiul unei tulburari pasagere, fara a lua in considerare interesele pacientilor”. “Este o lege inaplicabila. Actul nu prevede modalitatea in care pot fi facute aceste deconturi”, afirma saptamana trecuta ministrul Eugen Nicolaescu.

La randul sau, Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a declarat initial ca odata ce unui spital Casa i-a decontat tariful pe caz rezolvat, adica toti banii cheltuiti pentru fiecare bolnav de la internare pana la externare, bolnavul nu are de ce sa scoata bani, in plus, din buzunar, pentru medicamente, investigatii paracli­nice sau alte materiale sanitare. La numai o zi, presedintele CNAS a revenit si a declarat ca “in lege se spune ca aceste drepturi pot fi acordate in conditiile impuse de contractul-cadru, ori acest document nu are o astfel de prevedere.

Legea este initiativa deputatului PD-L Sorin Paveliu, iar presedintele a promulgat-o. Este publicata in Monitorul Oficial, deci teoretic ar trebui aplicata, dar practic nu se poate, pentru ca nu avem norme”. (C.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=240799&data=2008-07-29

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *