domnul paveliu predarwinistul

M-am hotarit sa iau blog de blog si sa raspund celor care nu au inteles demersul meu privind medicamentele rambursate.
Iata comentariul meu la postul Medicamente invizibile: Cirlige in cer sau macarale? postat pe blogul andreanum.org

Draga mutsunake, zau daca am inteles ceva in afara de faptul ca ai impresia ca o asemenea prevedere legala este indreptata impotriva medicilor. Nimic mai fals. Este o lege indreptata impotriva Politicului iar mai la sfirsit iti voi spune de ce aceasta lege nu numai ca nu va rezista dar va fi si abrogata urgent. Stim ca sistemul este putred, ca se fura pe rupte, ca nu exista nici un control, ca nici o regula nu este buna iar daca este buna nu este respectata. Mai stim ca schimbarea nu poate sa vina de la medici (?!) pentru ca eterna spaga ne-a inchis gura pe veci. Dar te intreb, de ce crezi tu ca pacientul nu ar putea sa devina cem mai puternic aliat al medicilor in lupta cu administratia? Crezi ca managerul, odata obligat sa asigure cele necesare va putea sa scada salariile medicilor? Garantat Nu! Va fi obligat sa se ia de piept cu CNAS sa ceara tarife adecvate. Va incepe sa se uite si in gradina vecinului! Va cauta sprijinul politicianului cel mai apropiat in batalia pentru fonduri. Presiunea se va muta incet, incet sau poate brusc catre presedintele CNAS. Acesta se va duce la Ministru, iar ministrul la priul ministru si ii va spune “Ce facem sefu ca e lata!” Crezi ca Sefu va zice, inchideti spitalele? Nu te asigur ca va schimba citeva capete dar va schimba prioritatile si va mai da drumul la ceva bani si slava domnului ca are de unde! Insa cumva trebuia sa incepem. Pacientul este singurul care poate atrage atentia politicianului, pentru ca are votul in mina. Are nevoie de apa, i se promite canalizare. Are nevoie de drum asfaltat, i se promite asfaltare. Va realiza ca are nevoie de bani mai multi pentru ca spitalul sa functioneze, asta i se va da. Altfel, te asigur ca nici un ministru al sanatatii, frate de ar fi cu premierul, nu va primi decit maruntis sau bani pentru jefuit (vezi programul de analize pentru sanatatosi sau de constructie de spitale de la iarba verde – de parca pe cele existente o sa le transformam in baruri).
O voi spune pina cineva ma va intelege: medicul vrea sa trateze pacientul cu tot ceea ce este adecvat, pacientul vrea ca medicul sa fie platit corect pentru ceea ce face pentru el! Vezi pe undeva vreo inadvertenta? Oare mama care naste la un spital privat se gindeste sa-si cumpere algocalmin sau sa-i dea medicului altceva decit un buchet de flori si recunostinta sa? Nu. Pentru ca lucrurile sunt asezate corect de la inceput.

Acum iti voi spune de ce legea aceasta nu va merge: pentru ca TU nu crezi in ea!
Cu prietenie, domnul Paveliu predarwinistrul

This entry was posted in _Rambursare medicamente. Bookmark the permalink.

2 Responses to domnul paveliu predarwinistul

 1. tudor says:

  Am auzit de despre aceasta lege intr-o emisiune de stiri si marturisesc ca m-a intrigat. Era prezentata ca una din multele legi fara rost in tara asta: “Sa deconteze spitalul din banii care nu-i are investigatiile pe care nu le poate face pentru ca n-are bani”. Am citit mai mult si am ramas placut surprins ca mai exista cineva care gandeste asemenator cu mine.
  Va felicit pentru initiativa. Dovedeste ca exista o mica speranta.
  Chiar daca amendamentul este – de departe – incomplet: CNAS ar trebui sa plateasca orice – dar absolut orice – are legatura cu medicina si care CNAS nu specifica in mod explicit ca nu deconteaza: de ce doar sputailzarea si nu si tratamentul ambulatoriu? Sau analizele… Atunci CNAS in cardasie cu spitalele si-ar linita pana aporape de disparitie domeniile in care acorda “gratuitati”.
  Chiar daca, sau poate tocmai de aceea, normele de aplicre au fost atat de stupid create asa incat amendamentul sa fie complet inutilizabil…

 2. sorinp says:

  Nu va faceti probleme. Asa a fost formulat initial amendamentul in anul 2005 si a si fost in vigoare. Acum am vrut sa treaca cu orice pret si am preferat ceva care ar da nastere la mai putine dezbateri. Insa va asigur ca efectele sunt extrapolabile si la ambulator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *