Primul Ministru Tariceanu trebuie sa-si asume raspunderea fata de incoerenta legislativa a ministrului sanatatii.

Raspuns la comunicatul postat pe siteul MS cu privire la primariat

Pentru a scurta calvarul celor peste 5000 de potentiali candidati la un titlu profesional inexistent consider ca primul ministru trebuie sa-si asume incoerenta legislativa a ministrului Nicolaescu si ii ceara ministrului de Justitie sa ii asigure de urgenta expertiza necesara pentru intrarea in legalitate.

Fata de raspunsul Ministrului Sanatatii Publice la comunicatul meu din data de 21 august, privind lipsa de temei legal a organizarii examenului pentru titlul de medic/farmacist primar fac urmatoarele precizari:

– Conform pct. 27 Art.4 din HG 862 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, acesta are datoria ca, in aplicarea prevederilor Legii 95/2006, mentionate in mod expres, “sa organizeze, in conditiile legii, concursuri si examene pentru obtinerea specialitatii si promovarea in grade profesionale pentru medici, medici dentisti, farmacisti, biologi, chimisti si biochimisti si pentru asistentii medicali si moase din reteaua Ministerului Sanatatii Publice si a ministerelor cu retea sanitara proprie;”
– Dupa doi ani de tacere Ministrul Nicolaescu se ambitioneaza sa organizeze concurs pentru obtinerea unui titlu profesional – medic/farmacist primar pe care l-a  desfiintat la dorinta sa expresa, cu aprobarea Parlamentului. Conform art 380 din Legea 95/2008 privind reforma in sanatate, profesia de medic se exercita in Romania cu titlul profesional corespunzator calificarii profesionale insusite – respectiv medic de medicina generala si medic specialist.  Titlul de medic primar prevazut de legea 306/2004 a fost desfiintat, asa cum se poate observa din anexa.

Este regretabil ca, din motive de orgoliu personal, tocmai cel caruia i s-a incredintat mandatul de a veghea asupra respectarii legalitatii in domeniul sanitar este primul care incalca legea, ascunzindu-se cu buna stiinta in spatele unor ordine de ministru care si-au incetat efectul, fiind date in aplicarea unor legi modificate sau abrogate de aparitia Legii 95/2008.

Absenta cutumiala a unui ordin de ministru publicat, elaborat in vederea organizarii concursurilor de medic specialist si primar, a fost manifestarea traficului de influenta cronic desfasurat de MSP prin dispunerea unor concursuri “cu dedicatie”, pentru persoane individuale, cu derogare de vechime, in afara sesiunilor anuale, nicidecum o expresie a legalitatii, asa cum lasa comunicatul sa se inteleaga in mod eronat.

Demersul meu, inceput inca de aproape un an in urma, dar si al medicilor specialisti care urmeaza a se prezenta la concursul de medic primar, vizeaza doar respectarea legii, pe care domnul Nicolaescu, in calitate de ministru are puterea de a o schimba cum doreste domnia sa insa nu are dreptul de a o incalca. Dorinta legitima a medicilor specialisti si a mea personala, de a nu se prezenta la un concurs fara temei legal si drept urmare anulabil ulterior sustinerii de catre cei care nu vor reusi, nu are nimic de a face cu “politizarea” ci doar cu profesionalismul si legalitatea.

Ministrul Sanatatii ne-a obisnuit cu ordine prin care desfiinteaza si reinfiinteaza specialitati, diminuaeaza peste noapte si repune la loc adaosuri comerciale, demite, reinstaleaza si apoi demite din nou manageri de spital, introduce si desfiinteaza incompatibilitati, decide eliberarea de medicamente dupa denumirea comerciala si apoi se rasgindeste, etc, bulversind de citiva ani functionarea sistemului sanitar.

Intr-un final Ministrul Sanatatii Publice va accepta si recunoaste si profunda eroare in care se afla si realizind consecintele atitudinii sale va dispune emiterea unei ordonante de urgenta pentru reinfiintarea gradului de medic primar sau anularea/aminarea concursului din 29 septembrie.

Astept ca in acel moment sa dea dovada de un minim bun simt si sa-si exprime scuze publice fata de etichetarile nejustificate pe care mi le-a adus mie si membrilor Parlamentului in general.

Marian Sorin PAVELIU
deputat PDL

Anexa

This entry was posted in Conferinte si comunicate de presa and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *