Farmacie fara farmacist. Vanzatorii de medicamente scapat de sub control

Ioana Georgescu – Romania Libera 28 anu 2008

Farmaciile din Romania sunt lasate sa functioneze haotic, fara nici un control din partea autoritatilor, ceea ce pune in pericol sanatatea pacientilor. In 20% din farmacii nu profeseaza nici un farmacist, el fiind prezent doar pe hartie. Exista unitati care nu au autorizatie de functionare, in ciuda faptului ca elibereaza medicamente catre populatie, in spatii total neadecvate.

Comisia de sanatate a camerei Deputatilor a initiat o propunere legislativa dezbatuta ieri de deputati, reprezentanti ai Agentiei Nationale a Medicamentelor, Colegiului Farmacistilor din Romania, Directiei Farmaceutice din Ministerul Sanatatii si Consiliului Concurentei. “In Ministerul Sanatatii sunt doar trei-patru inspectori, care nu reusesc sa faca fata celor peste 6.500 de farmacii. Abia daca reusesc sa se duca in control la infiintarea unei farmacii”, a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania. Ministerul Sanatatii a trecut, prin OUG 93/2008, responsabilitatea controlului in sarcina celor 23 de inspectori ai Agentiei Nationale a Medicamentului, insa fara norme de aplicare.
Tot ieri, la Ministerul Sanatatii s-a dezbatut un proiect de hotarare de Guvern privind infiintarea, organizarea si functionarea unitatilor de distributie a medicamentelor, care, dupa parerea farmacistilor, inseamna cam acelasi lucru cu proiectul privind Legea farmaciei. “Ministerul Sanatatii doreste promovarea unei HG, dar noi consideram ca este nevoie de o Lege a farmaciei”, a precizat prof. dr. Mircea Ifrim, presedintele Comisiei de sanatate. “Responsabilitatea controalelor este mutata pe umerii Agentiei Nationale a Medicamentelor, unde inspectorii nu sunt pregatiti profesional sa dea autorizatii de functionare sau sa controleze o farmacie”, a spus deputatul Sorin Paveliu. Intr-o scurta disputa cu reprezentantii ANM, dr. Sorin Paveliu i-a intrebat ce inseamna “confidentialitatea” inspectiei si, neprimind un raspuns satisfacator, a ripostat: “Dar spaga este confidentiala?!”.

La dezbatere s-a discutat si oportunitatea mentinerii criteriului demografic al infiintarii farmaciilor pana in 2010 (data uniformizarii legislatiei privind functionarea farmaciilor in tarile Uniunii Europene). “Datorita acestui criteriu, in ultimul an, in mediul rural s-au infiintat peste o mie de farmacii”, a mai precizat Clara Popescu. Proiectul de lege cuprinde si interzicerea vanzarii pe internet a medicamentelor care pot dauna posibililor consumatori. “Sfatuiesc pe toti pacientii sa nu mai cumpere medicamente de pe internet, chiar daca reclamele spun ca acestea sunt bune”, a mai precizat Clara Popescu

This entry was posted in Extrase din media and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *