Colegiul Farmacistilor vrea sa aiba observatori la controalele in farmacii

BUCURESTI, 27 aug (MEDIAFAX) – Reprezentantii Colegiului Farmacistilor au cerut, miercuri, intr-o dezbatere desfasurate in Comisia de sanatate din Camera Deputatilor, ca la controalele efectuate de instectorii Agentiei Nationale a Medicamentului in farmacii sa asiste, in calitate de observator, si un reprezentant al Colegiului.
Membrii Comisiei pentru sanatate si familie, impreuna cu reprezentantii Directiei Farmaceutice din cadrul Ministerului Sanatatii, ai Colegiului Farmacistilor, Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) si Consiliului Concurentei au dezbatut proiectul Legii farmaciei, printre propunerile de imbunatatire a proiectului legislativ numarandu-se: autorizarea de catre Directia Farmaceutica din cadrul Ministerului Sanatatii a infiintarii noilor farmacii, controalele sa fie realizate de inspectorii Agentiei Nationale a Medicamentului in prezenta unui observator al Colegiului Farmacistilor, definirea exacta a centrelor comerciale in care pot fi infiintate farmacii, precum si mentinerea, pana in 2010, a criteriului demografic, conform caruia o farmacie trebuie sa deserveasca minimum 2.500 de persoane.
De asemenea, participantii la dezbatere au sustinut ca unele farmacii functioneaza fara farmacisti.
“Aceasta lege a farmaciei este o lege pe care ne-o dorim de 20 de ani. Inspectia de farmacie si regulile de buna practica farmaceutice vor fi mai stricte, pentru ca vrem sa aducem profesia de farmacist, daca se mai poate, la stadiul la care era inainte de 1989 si pentru ca dorim ca fiecare farmacie care exista si cele care se vor infiinta sa functioneze in conditii legale si normale, cu farmacistul prezent in farmacie, pe toata perioada de functionare a unitatii”, a declarat vicepresedintele Colegiului Medicilor, Clara Popescu.
Intrebata despre perioada de dupa 2010, cand se va elimina criteriul demografic din cerintele necesare infiintarii unei farmacii, Clara Popescu a evitat un raspuns transant, dar a dat ca exemplu Grecia care, la un an de la liberalizare, a reintrodus restrictii pentru infiintarea de farmacii.
“Intr-un an de zile, farmaciile au ajuns la 500 locuitori o farmacie. Farmacia era ca orice fel de magazin care comercializa orice, fara reteta, pentru a putea supravietui. De anul trecut s-a revenit”, a afirmat vicepresedintele Colegiului Farmacistilor.
Ea a acuzat lipsa unui control real asupra farmaciilor.
“Avem patru inspectori la nivelul Ministerului Sanatatii. Sunt patru inspectori la peste 5.400 de farmacii. Nici daca s-ar duce zilnic in control nu ar putea acoperi macar o data la trei ani controlul. Sunt aproape 20% din farmacii care nu functioneaza cu farmacist, sunt unitati intitulate farmacii, fara autorizatie din partea Ministerului Sanatatii, sunt farmacii in care stau asistenti, iar farmacistul nu exista sau sta acasa, iar controlul chiar lipseste”, a mai spus Clara Popescu.
La randul sau, deputatul Sorin Paveliu a cerut infiintarea in cadrul ANM a unui corp de specialisti pentru efectuarea inspectiilor la farmacii.
“In realitate, noi avem nevoie de un corp de control foarte bine dezvoltat, care sa existe in teritoriu, nu care sa vina doar in urma reclamatiilor. Acest control trebuie sa vina permanent. Daca s-ar efectua acest control, nu s-ar mai intampla sa avem farmacii fara farmacisti, sa avem farmacii infiintate cu farmacisti doar pe hartie sau in spatii inadecvate”, a spus Paveliu.
Comisia pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor urmeaza sa redacteze un raport, care va fi inaintat plenului Camerei. Senatul a respins acest proiect de lege in 11 mai 2006, Camera Deputatilor fiind forul decizional.
(Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro) 27 aug 2008

This entry was posted in Conferinte si comunicate de presa, Extrase din media and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Colegiul Farmacistilor vrea sa aiba observatori la controalele in farmacii

  1. doina vasilescu says:

    LEAVE-ce asta?nu mai aveti rusine,nu stiti romana dar stiti engleza!DE ce nu folositi ROMANA?
    DE ce ne mincati banii? CA sa ne omoriti? Cum e posibil sa nu mai fie farmacii nonstop ?Cauti in Buc noaptea pina iti vine rau si mori!Cind o sa murim titi cine o sa v-a mai plateasca? De ce nu platiti oamenii ca sa fie farmacii noaptea?Pe timpul lui Ceausescu erau dar acum?Rusine !!!!!!!!!! IN SUA tot ce este oficial e-n engleza!Aici sintem in sua ori uk?Folositi romana ,ca-i limba oficiala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *