Cronica intrebarilor ridicate de Ministerul Sanatatii. S-a aprins un nou fitil de scandal public: veniturile medicilor!

Este clar, sunt un circotas nehotarit. Ba as vrea ca Ministrul Sanatatii sa comunice,  ba din contra.

Azi ma intreb de ce doamna ministru Pintea a tinut sa faca o conferinta de presa pentru a vorbi despre salariile din sanatate. Poate ca a pus-o cineva din guvern, pentru a acoperi linistea simptomatica venite din partea premierului. Poate este o strategie de salvare a Liei Vasilescu. In fine.

Declaratia 1. 

De la 1 martie salariul, precizat NET, al unui medic primar din spitale clinice va creste la 2000 euro + sporuri care pot dubla aceasta suma. Cu alte cuvinte, crestere de 100% + 200%. Altii vor avea venituri marite proportional. Nu mai intru in detalii. Salariile personalului BUGETAR din spitale consuma in medie 60% din venituri, procente mai mari fiind in spitalele mici. O crestere de 300% (fie si minim 100%) fata de anul precedent impune un buget dublu al spitalelor raportat la anul 2017. Mergem la bugetul aprobat, pe baza acestor majorari deja incluse in legislatie si ce vedem?

Crestere preconizata de doar 18.83%. De unde se va lua restul pina la 100% cel putin, adica aprox 10 mld lei? Nu e treaba noastra! Vom vedea.

Edit 1 – Cu titlu de birfa, reprezentantii MS afirma ca au in buget sumele necesare acoperirii majorarilor salariale. Ceea ce este de mirare este ca reprezentantii Solidaritatii Sociale s-au lamurit ca MS nu are o evidenta a personalului bugetar pe categorii si trepte de salarizare ceea ce face ca, in fapt, impactul bugetar al majorarlor sa nu poata fi determinat. Se merge pe “vazind si facind” iar cind se termina banii, din nou, o sa mai vedem!

Declaratia 2. 

“În cazul medicilor de familie vor exista creșteri, dar nu la fel de mari. Motivul: aceștia sunt plătiți de Casele de asigurări de sănătate, pentru că sunt furnizori de servicii medicale. „S-a modificat bugetul Casei, ieri am avut o discuție pe contractul cadru cu reprezentanții CNAS, și vor beneficia de o creștere a punctului semnificativă, de la 4,8 la 5,82. E destul de generoasă oferta”, a spus Pintea, precizând că noul contract cadru va fi semnat la 1 aprilie.”

In primul rind se anunta o crestere a valorii punctului cu 1,02 lei (+21%). Aceasta crestere nu este concordanta cu bugetul alocat, care inregistreaza o crestere alocata de  5,84%!!

In al doilea rind, este greu de inteles cum poate fi acceptata o crestere de 21% in conditiile in care colegul tau, medic primar ca si tine, poate beneficia de o crestere de 100-300%?!

In al treilea rind, aparent doamna ministru nu este interesata de acesti medici si asistente deoarece nu sunt prinsi in legea privind salariile bugetarilor fiind platiti de CNAS. Dar CNAS are bugetul cuprins tot in bugetul de stat! Pe de alta parte, Codul Fiscal ne-at tot dat dureri de cap explicindu-ne ce inseamna profesii dependente si de ce persoanele fizice sau care exercita o profesie libera trebuie priviti ca salariati daca depind de un singur angajator. Ei bine, medicii de familie exercita o astfel de profesie dependenta, fiind medici de familie – sprecialitate care nu poate fi exercitata in afara sistemului de asigurari sociale de stat!!!

Declaratia 3. 

O junalista a intrebat ce se va intimpla cu veniturile medicilor din ambulatoriul de specialitate.

Raspunsul a venit abrupt, la fel de bulversant: sunt salariatii spitalelor si vor beneficia de aceleasi majorari salariale ca medicii din spitale!??

Fosta directoare de spital, doamna actual ministru, nu poate sa vada mai departe decit mediul in care s-a obisnuit. Majoritatea serviciilor din ambulator sunt oferite de medici care isi desfasoara activitatea in Cabinete medicale individuale sau SRL-uri! Medicii care lucreaza in ambulatoriile spitalelor reprezinta o minoritate. Cu atit mai mult instituirea unui regim atit de radical diferit privind veniturile intre medici care ofera pina la identitate acelasi serviciu este o aberatie monumentala, pe care doamna ministru inca nu o intelege. O va intelege curind, cresterea alocata pentru majorarea veniturilor acestei categorii de medici fiind de 4.88% fata de anul precedent!

Declaratia 4

Sporurile nu vor fi afectate decit in mica masura (100% la 84% in exemplul ales)  si atunci vor conduce la cresteri salariale nete. Nu vor fi afectate sporurile de garzi si cele specifice fiecarei sectii sau specialitati.

Nemultumirile legate de sistemul de sporuri au fost exprimate public de sindicate, care acum se afla in asteptarea regulamentului de sporuri, in conditiile in care, cel putin public se afirmase mentinerea unei limite de 30% sporuri per unitate.

Orice derogare de la acest procent va conduce la convulsii imediate, in primul rind din partea altor profesii care aveau sporuri de risc sau de munca in ture de noapte – de ex politisti.

In concluzie

Doamna Ministru Pintea a fost impinsa cu capul in gard spre a face declaratii care nu fac decit sa aprinda din timp o nemultumire legitima intre promisiuni, masurile adoptate si sustenabilitatea imposibila.

Dincolo de oportunitatea comunicarii ramane un singura sursa pentru implinirea promisiunilor, din nou dupa principiul Radio Erevan, s-a inteles gresit, nu v-am dat, v-am luat.

Iata de ce. Prin sistemul actual, desi Guvernul este larg la mina, cel care va trebui sa spuna incepind cu luna Aprilie “N-AVEM de unde” este managerul de spital, producind tensiuni grave si previzibile, care in final vor creste starea de nemultumire a personalului si insatisfactia pacientilor. Deocamdata ceea ce ramane, incepind inca de astazi, este accentuarea starii de conflict dintre pacientii batrini si saraci si medicii care vor realiza, din vorbe, venituri mai mari decit cele ale Presedintelui tarii!

 

This entry was posted in Neclasificate. Bookmark the permalink.

One Response to Cronica intrebarilor ridicate de Ministerul Sanatatii. S-a aprins un nou fitil de scandal public: veniturile medicilor!

  1. Pingback: Viorica Dăncilă și a sa echipă de croitori ai sistemului spitalicesc | Sorin Paveliu - vorbe nerostite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *