Legea farmaciei, ping-pong politic între Parlament si minister

Cornelia Popescu – Curentul joi 28 august

Intotdeauna, aparitia proiectului unei legi starneste controverse. Asa s-a intamplat si cu proiectul privind Legea farmaciei, care a devenit subiect de disputa intre Ministerul Sanatatii, Parlament, Colegiul Farmacistilor si Agentia Nationala a Medicamentului. Mai nou, in aceasta disputa a aparut un nou “actor”: Consiliul Concurentei. Ieri, din cauza ca proiectul mentionat nu a fost pe placul partilor implicate in finalizarea sa, prezente la Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, au cerut o pasuire de inca trei saptamani pentru a remedia anumite prevederi “controversate”. Cu toate acestea, termenul pare a nu fi indeplinit, din cauza ca parlamentarii din Comisia mentionata doresc ca proiectul Legii farmaciei sa se definitiveze printr-o lege, in vreme ce Ministerul Sanatatii vrea ca actul normativ sa treaca printr-o Hotarare de Guvern.

Parlamentarii din Comisia de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor s-au opus insa vehement intentiei ministrului liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Deputatul Sorin Paveliu a argumentat ca, in cazul in care “aceasta lege ar avea caracter de Hotarare de Guvern, atunci exista posibilitatea ca in orice moment cei de la Ministerul Sanatatii sa schimbe regulile in timpul jocului”. Avand in vedere ca in forma actuala actul include criterii anticoncurentiale, ceea ce obliga necesitatea unui aviz din partea Consiliului Concurentei, oponentii lui Nicolaescu au subliniat ca o Hotarare de Guvern nu ar avea nevoie de acest aviz.
In cadrul acelorasi dezbateri de ieri, au aparut divergente si intre reprezentantul Agentiei Nationale a Medicamentului si cel al Colegiului Farmacistilor. Cel din urma a propus ca, in momentul in care au loc controale in farmacii, din comisia cu pricina sa faca parte si un reprezentant al Colegiului. Doar ca ANM-ul s-a opus, scuzandu-se ca respectivul control are caracter secret. De o asemenea justificare a avut nevoie deputatul Paveliu, care i-a acuzat direct pe cei de la ANM ca in acest mod vor sa secretizeze spaga.

Farmaciile functioneaza ilegal?

In anul 1991, farmaciile au fost privatizate, fiind organizate in baza legii societatilor comerciale, cu restrictii demografice si teritoriale, dar in 2001 restrictia teritoriala a fost indepartata, prin OMS 626/2001, modificat prin OMS 1199/2004. Un alt subiect dezbatut a fost cel privind functionarea farmaciilor in distributia actuala. In acest moment exista 6.500 de farmacii comunitare si un numar de 12.000 de farmacisti. Avand in vedere ca normele obliga ca fiecare farmacie sa aiba angajati doi farmacisti, se presupune ca cele existente acum functioneaza ilegal. Pentru ca tot acest proces sa fie cat mai transparent si legal, partile implicate in dezbateri au cazut de acord asupra intocmirii unui registru publicat pe Internet.

Dorintele Ministerului Sanatatii prin acest proiect

Una din prevederi arata ca actualele farmacii si lanturi farmaceutice aflate in proprietatea agentilor economici trebuie sa se reorganizeze in termen de 6 luni dupa ce va intra in vigoare legea. Pe de alta parte, se introduce o distanta minima de 250 de metri intre farmacii. Aceasta ultima prevedere a starnit zambetul multora, avand in vedere ca la acest moment exista numeroase situatii in care farmaciile merg umar la umar, ceea ce va presupune ca multe farmacii vor fi puse la pamant.

This entry was posted in Extrase din media and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *