Cronica intrebarilor ridicate de Ministerul Sanatatii. Episodul 2. Toata lumea asteapta in continuare, cu sufletul la gura, fluturasi! Intre timp a inceput lucrul la noul Cod Sanitar!

Voi incerca să țin o evidență saptămânală a întrebarilor pe care le generează Ministerul Sănătății prin declarații, măsuri, acte normative adoptate sau puse în discuție. Voi menționa ori de câte ori o întrebare își găseste răspunsul și sper ca acest lucru să se întâmple cât mai des!

  1. Care sunt elementele de noutate pe care viitorul cod sanitar (cum a fost deja rebotezat) trebuie să le conțină! Colectivul de lucru pentru redactarea legii, anunțat în emisiunea de la B1 trebuie să aibe obiective pentru care să găsească soluții!
  2. Un copil a trecut strada prin loc nepermis, a fost lovit de o masina si a intrat in coma. Directorul spitalului anunta familia ca legea il obliga sa recupereze cheltuielile cu spitalizarea in astfel de cazuri. Ministrul Sorin Pintea se implica si asigura transferul de la Oradea la Bagdasar. Anomalia legislativă a rămas insa în vigoare  și nimeni nu știe cum trebuie procedat în astfel de situații. Cum crede Ministerul Sanatatii ca trebuie schimbata legea si mai ales cind are de gind sa faca o astfel de schimbare?
  3. Care este impactul bugetar al sporurilor salariale promise personalului medical bugetar? Numărul bugetarilor este cunoscut însă influența sporurilor și majorărilor a rămas o nebuloasă cu atit mai mult cu cit regulamentul de sporuri nu a fost aprobat. Care este sursa acoperirii acestor sporuri necuantificate? Va trebui managerul spitalului să dijmuiască sporurile în funcție de bugetul contractat cu CNAS? Și dacă banii nu ajung? Dacă sporurile obligatorii, nu cele variabile, depășesc cele 30% pe unitate se vor schimba lunar veniturile?
  4. Sunt legale serviciile medicale prestate contra cost, cu banii jos, folosind infrastructura spitalului și personalul bugetar? Pot veniturile astfel realizate să se întoarcă în parte personalului? Care este temeiul legal?
  5. Primăria capitalei a aprobat și anunțat începutul demersurilor pentru un nou spital “Metropolitan”. Este acesta spitalul Republican pomenit în programul de guvernare? Care este contribuția financiară a Ministerului Sănătății la acest spital?
  6. Care sunt impedimentele reale, punctuale, care pun în pericol finanțarea spitalelor regionale? Cine se face vinovat? Cine are responsabilitatea corectării deficiențelor și pînă la ce dată?

 

This entry was posted in Neclasificate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *