Minunile comunicarii

Momentul cel mai important al zilei l-a reprezentat intilnirea cu directorii de scoli din sectorul 4. Organizatia PDL4 nu concepe sa nu cistige batalia pentru primaria sectorilui 4 si drept urmare ne-am hotarit sa facem o trecerea in revista a tuturor problemelor existente pentru a le introduce intr-un plan pe 4 ani. Am invitat personalul didactic la sediul PDL de linga Cismigiu, neavind la dispozitie o alta sala suficient de mare. Contrar asteptarilor mele oamenii au venit aproape integral (58 din 70). Am facut tot posibilul sa-i asigur ca intilnirea nu are un caracter politic, nu vrem sa criticam pe nimeni, am descurajat orice atac la adresa primarului actual sperind ca ne vor spune care le sunt problemele ramase nerezolvate. Situatie delicata, in conditiile in care politizarea la nivelul conducerii a ajuns sa fie aproape totala.

Am putut afla insa lucruri care par a fi in total ignorate de administratia locala sau centrala.

Exista o dorinta unitara de a scapa de sub “beneficiile” reabilitarii incepute in anul 2002 prin BEI. Dupa 6 ani incheiati doar in 3 unitati din 27 au inceput lucrarile iar celelalte nu pot beneficia de nici un leu pentru reparatii deoarece au finantari aprobate deja. Finantari pe hirtie pentru ca in fapt nu apare nici-un muncitor in curtea scolii! Mai mult, lucrarile care s-au efectuat in cele 3 scoli par a fi de cea mai proasta calitate conform spuselor uneia dintre directoare. Descentralizarea are valente ciudate. Am dorit ca fondurile sa nu mai vina de la minister direct la scoli ca sa ocolim autocratia centrala. Acum banii ajung la primar care decide ce lucrari se vor face si ce lucrari nu se vor face in mod unilateral insa beneficiarul adevarat, unitatea sanitara prin directorul ei, nu are nici un cuvint de spus, nu semneaza nici macar pentru a certifica daca lucrarile respective s-au incheiat sau sunt de calitate. Si asta pentru ca in contract beneficiarul este Primaria prin primarul ei. Profesorii vad ca la lucru nu vin decit 2-3 muncitori, care mai mult stau de geaba dar daca riposteaza sunt obrazniciti ca se baga unde nu le fierbe oala. Ceva nu este in regula. Ma voi duce impreuna cu citiva colegi sa vedem cum arata cu adevarat o lucrare terminata in cadrul unui contract BEI. Din discutiile de dupa sedinta am inteles contextul mai larg al nemultumirilor. Proiectarea si evaluarea costurilor a fost facuta in urma cu 5 ani. Preturile nu mai corespund si nici o firma nu se inghesuie sa lucreze in pierdere. Mai mult, totul este calculat la leu, nu exista suplimentari, nu exista marje de manevra si probabil nu exista loc de spaga. Singura modalitate pe care o are “constructorul” este sa fure din materiale sau sa faca rabat la calitate. Inca o problema aproape insurmontabila. In timpul acesta Romania plateste penalitati de neutilizare a imprumutului.

Nici in privinta reparatiilor de urgenta lucrurile nu stau mai bine. Daca se sparge acoperisul se pare ca trebuie sa astepti mult si bine pina se aproba efectuarea unei reparatii.

Nici cei care au facut investitii cu bani de la bugetul de stat nu erau extrem de fericiti. Li s-a aprobat finantarea pentru unele investitii, oamenii au facut contractele, lucrarile sau marfurile au fost livrate insa banii propriu-zis nu au mai venit (beneficiile majorarii cheltuielilor bugetare fara acoperire). Acum furnizorii ii ameninta ca ii vor da in judecata si ei nu au practic nicio vina.

Cei din vecinatatea centrului pentru toxicomani sunt speriati de clientii acestei institutii. Visul lor este ca institutia medicala respectiva sa fie mutata intr-un loc mai izolat. Comunitatea Europeana spune ca dimpotriva dependentii trebuie sa nu simta sentimentul de izolare iar serviciile pentru ei trebuie sa fie in locuri cit mai populate. Iarasi situatie gen “Si tu ai dreptate!” Mai rau este ca nici prezenta Politiei Comunitare in cladire si in patrulare in zona nu imbunatateste mult situatia.
Suparare mare. Profesorii din sectorul 4 sunt singurii care nu si-au primit cel de-al 13-lea salariu. Au dreptate 100%. Bani sunt, chiar mult excedenar, in acest caz sunt victime ale unui mecanism birocratic. Ca intotdeauna nimeni nu este responsabil in fapt. Mai mult, chiar si bugetul pe anul acesta va fi aprobat cu intirziere pentru ca asa vrea primarul. In acelasi timp Vanghelie a dat prima de 10 milioane, i-a dus la Revelion, a dat absoluta prioritate profesorilor.

Invatamintul este si nu este gratuit. Dam manuale gratuite dar le inlocuim ca 10% pe an iar numarul de elevi variaza de la o luna la alta. Ma intreb si eu ca prostu’ ce cumpara Ministerul manuale de la editura sau drepturi de autor. Pentru mine ca editor cu experienta este clar ca si aici ne aflam intr-o greseala generata de interese materiale. Daca Ministerul ar cumpara drepturile de autor, ar plati tehnoredactarea si ulterior ar licita doar tiparirea  lucrurile ar fi rezolvate 90%. Cartile s-ar putea gasi si pe net iar cine doreste poate le listeze, salveze sau doar sa o vizializeze.  Mai mult multiplicarea ar putea sa o faca orice tipografie in caz de “criza” . Cine mai cistiga atunci milioane?!  Decizia este insa una de nivelul Guvernului, ar fi exagerat sa incluzi asa ceva intr-o lege. Deci, mai asteptam insa problema trebuie aprofundata.

Sectorul mai are nevoi de aproximativ 20 de gradinite. Unde sa le construiesti cind nu ai teren disponibil? Poate stimularea infiintarii de gradinite private ar putea fi o solutie. Pretentiile ar fi insa altele si drept urmare si costurile. Trivat inseamana si rentabilitate iar cu banii de la stat numai de profit nu poti vorbi. Unde mai pui ca numai chiria unei cladiri atit de mare se ridica la sume fabuloase. Cred ca acest handicap trebuie transformat intr-un avantaj net de partea cetatenilor. Ministerul ar trebui sa preia pierderile si unde nu este in stare sa construiasca sa plateasca costurile suplimentare finantind gradinite private. Cred ca esista unele propuneri legislative care trebuie doar sprijinite sau imbunatatite.

Pe la ora 22 descoperisem ca idivid inca citeva probleme de care ma simt indirect raspunzator. Brusc imi vine in minte imaginea sotiei care imi reproseaza ca nu am terminat cu reparatiile in casa, ca nu am dat in judecata Asiromul pentru o dezdaunare neonorata, mama care imi reproseaza ca va fi evacuata si nu am stat de vorba cu avocatul sa vad dosarul, Liviu care …. Stop. Stop. Stop. Apas pe buton si inchid.

This entry was posted in Neclasificate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *