Controverse privind legea pentru rambursarea banilor pe medicamente

TVR1 stiri 5 sept ora 19

httpv://www.youtube.com/watch?v=2HRgUA82hrk

Legea care prevede rambursarea banilor cheltuiti de pacienti pentru medicamente în perioada internarii îi pune în mare dificultate pe managerii de spital, care spun ca actul normativ este inaplicabil.

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu ii ameninta cu schimbarea din functii daca nu vor aplica legea. Ministrul le da dreptate conducatorilor de spitale când ridica problema diferentelor de pret dintre medicamentele din spital si cele din farmacie.

Comentariul meu: Asist cu stupoare cum un Ministru face mincinos Parlamentul Romaniei; “nu are cine sa suporte acea diferenta decit tot pacientul, adica cine a facut legea este un mincinos”. (vezi scripul de mai jos). Lucrurile stau cam asa: managerul spitalului se face vinovat de producerea unui prejudiciu pacientilor prin proasta administrare a spitalului prin nerespectarea contractului cu CNAS in care se obliga sa ofere respectivele prestari de servicii medicale, legea prevede dreptul pacientului de a-si primi banii inapoi pe medicamentele pe care este obligat sa le cumpere desi are dreptul gratuit la ele iar parlamentarii mint – adica pacientii nu au acest drept, pentru ca spune el Ministrul Sanatatii. Ramii crucit de insolenta acestui om.

Ar fi putut sa se gindeasca la suportarea diferentei de pret de catre CNAS – care nu-si respecta obligatia fata de asigurat, ar fi putut sa se gindeasca la suportarea diferentei de catre spital din fondurile extrabugetare pe care le realizeaza, ar fi putut sa se gindeasca la managerul de spital care si-a asumat voluntar buna administrare a spitalelor. In scimb, domnul Ministru a gasit solutia: “LEGEA MINTE!!!!” Cum adica?

Script stire

Ministrul le da dreptate conducatorilor de spital care ridica problema diferentei de pret dintre medicamentele din spital si cele din farmacie.
Eugen Nicolaescu:„Medicamentul intr-un spital are un pret de licitatie iar medicamentul cumparat de pacient din farmaciei are un pret mai mare, stiti foarte bine, pentru ca acolo sunt si adaosurile de distributie, nu are cine sa suporte acea diferenta decit tot pacientul, adica cine a facut legea este un mincinos”.
Pentru a inlatura aceasta problema Nicolaescu spune ca este necesara modificarea legii care intra in vigoare de luni. Iar in acest scop a inaintat Parlamentului un proiect de modificare care spera ca va fi adoptat cit mai curind. Pina atunci ministrul le recomanda pacientilor internati sa solicite sa li se acorde medicamente din spital si sa nu mearga sa-si cumpere din farmacii
In general spune el spitalele au medicamente, cel mult pot avea lipsuri de pe o zi pe alta din cauza unor licitatii intirziate.
In privinta normelor metodologice de aplicare a noii legi ministrul ii cam baga in ceata pe manageri.
Eugen Nicolaescu:„Norme nu mai e nevoie sa mai fie. Deci s-a dat o hotarire de Guvern de aplicare acuma fiecare manager trebuie sa-si faca propriile norme interne si cu asta basta. Restul nu mai e nevoie de nimic. “Numai ca legea este foarte greu de aplicat asa cum este si noi incercam s-o modificam ca s-o facem aplicabila”

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *