Legea „Bani înapoi pentru medicamente” – necesara, dar inutila

Tribuna Sibiu 31 iulie – autor Vasile Antipa

Managerii Spitalului Municipal Medias sustin ca orice persoana are dreptul la asigurarea sanatatii, iar bolnavii sunt indreptatiti sa–si primeasca banii inapoi. In acelasi timp, responsabilii unitatii medicale mediesene sunt constienti ca odata intrata in vigoare aceasta lege, spitalul din Medias s–ar putea confrunta cu sute de procese.

Legea care stipuleaza ca pacientii spitalelor din Romania sa–si primeasca banii inapoi pentru medicamentele cumparate cat timp au fost internati, sau pentru analizele pe care ar fi fost indreptatiti sa le efectueze in mod gratuit, le da fiori reci reprezentantilor Spitalului Municipal Medias. Managerii unitatii medicale afirma ca pe de o parte, unitatile medicale ar trebui dotate cu tot ceea ce este necesar pentru ca bolnavii sa nu fie nevoiti sa–si achite din propriul buzunar contravaloarea medicamentelor, insa pe de alta parte sustin ca vinovatii pentru starea dezastruoasa a spitalelor din tara ar trebui trasi la raspundere. Legea adoptata recent este cat se poate de necesara si utila, insa este aplicabila numai in teorie. In realitate insa, niciun pacient nu va putea primi acesti bani inapoi, deoarece motivul pentru care bolnavii sunt obligati sa–si cumpere medicamente este tocmai faptul ca spitalele nu au fresurse financiare suficiente. „Potrivit Constitutiei, fiecare cetatean are dreptul la sanatate si la asigurarea acesteia. De asemenea, fiecare spital ar trebui dotat cu tot ceea ce este necesar, astfel incat sa poata asigura tratamentul de specialitate tuturor pacientilor. In cazul in care avem un bolnav care necesita un anumit tip de tratament, noi ar trebui sa avem teoretic tot ceea ce este necesar pentru tratarea acestui bolnav. Din pacate, in practica nu se intampla asa, cel mai adesea din cauza lipsei de bani pentru aprovizionare, pentru a cumpara tot ceea ce trebuie. In acelasi timp insa, spitalele nu au dreptul sa nu aiba ceea ce este necesar pentru tratarea bolnavilor. In consecinta, daca va fi nevoie ca bolnavul sa–si cumpere un medicament cat este in spital, pe undeva este foarte corect ca acesti bani sa fie recuperati indiferent de unde. Dupa aceea, vinovatii pentru ceea ce a lipsit sa fie trasi la raspundere”, ne–a spus medicul Dorin Igna, directorul medical al Spitalului Municipal Medias.

Urmeaza procese multe

Responsabilii Spitalului Municipal Medias cred ca legea intrata in vigoare la sfarsitul saptamanii trecute va conduce la o adevarata avalansa de procese, nu numai in orasul de pe Tarnava Mare, ci in intreaga tara. „Eu sunt convins ca se va ajunge la procese peste tot in tara, nu numai la Medias. Spun acest lucru din doua motive: in primul rand, avocatii stau si asteapta la colt tagma medicala pentru a o „arde”, iar in al doilea rand pacientii, care pe buna dreptate sunt indreptatiti sa ceara banii pe medicamentele cheltuite cat timp au stat in spital”, a mai spus Igna.

Incepand de saptamana trecuta, toate retetele cumparate de pacientii internati, dar si analizele efectuate din bani proprii vor fi decontate de managerii spitalului. Cel putin asa suna Legea 157, aparuta in Monitorul Oficial al Romaniei de miercuri 23 iulie, care obliga practic spitalele sa returneze bolnavilor toate cheltuielile efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatite persoanele asigurate. Potrivit initiatorului acestei legi, deputatul PD–L Sorin Paveliu, bolnavii trebuie sa mearga cu chitantele si bonurile care dovedesc plata medicamentelor sau a analizelor la conducerea spitalului si sa intocmeasca o cerere scrisa pentru returnarea banilor. In cazul in care sunt refuzati, pacientii se pot adresa instantei pentru recuperarea sumelor si plata despagubirilor aferente.

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *