Spitalul Suceava nu are fonduri sa deconteze medicamentele cumparate din banii pacientilor

httpv://www.youtube.com/watch?v=qpy8uVeYxYM
Cristina TURCU in Monitorul de Suceava 03-09-2008

Spitalul Judetean de Urgenta Suceava nu are bani sa deconteze medicamentele si materialele sanitare aduse de-acasa de pacientii internati, asa cum prevede un ordin comun al Ministerului Sanatatii Publice si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, potrivit caruia, de luni, spitalele sunt obligate sa suporte din venituri proprii banii platiti de asigurati pentru aceste necesitati sau diverse investigatii paraclinice, care trebuie furnizate gratuit de unitatea sanitara.
Ieri, managerul general al Spitalului Suceava, dr. Doina Ganea Motan, a aratat ca unitatea pe care o conduce nu are bani pentru a suporta astfel de cheltuieli, motiv pentru care a luat o serie de masuri menite sa previna realizarea lor.
„Faliment garantat”
„Daca lasam lucrurile la voia intamplarii, falimentam spitalul intr-o luna”, a spus medicul, adaugand ca medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice platite de asigurati pe perioada internarii vor fi decontate numai in baza unor documente justificative.
Dr. Motan a explicat ca, printr-o nota interna, s-a stabilit ca orice recomandare a medicului curant catre un pacient de a-si achita contravaloarea unor medicamente, materiale sanitare sau investigatii paraclinice se va face in baza unui referat „de necesitate si oportunitate aprobat de seful sectiei sau compartimentului”.
In cazul in care astfel de solicitari apar in afara programului de lucru al sefului de sectie, cererea va fi analizata si aprobata in urmatoarea zi lucratoare, daca se justifica. Saptamanal, toate cazurile de acest gen vor fi analizate de managerul unitatii, seful de sectie, farmacistul diriginte, directorul financiar contabil si directorul de ingrijiri, in vederea aprobarii lor.
Medicii, pusi la plata
Odata cu eliberarea prescriptiei, pacientul trebuie informat asupra documentelor pe care trebuie sa le ataseze la cererea prin care solicita rambursarea cheltuielilor, respectiv reteta semnata de medicul curant, chitanta si factura fiscala. In cazul in care se va constata ca solicitarea este neintemeiata, cheltuielile se vor recupera de la persoanele care au recomandat prescriptiile respective.
„Sumele achitate de spital cu aceasta destinatie se suporta din bugetele transmise sectiilor. In momentul de fata, cu foarte putine exceptii, chiar nu trebuie sa se ajunga in situatia in care pacientii sa-si plateasca singuri cele necesare. Nu exista nici un deficit in aprovizionare, iar doctorii au variante, putand alege intre tablete, fiole sau medicamente din aceeasi clasa. Masura a fost luata pentru a nu se comite abuzuri din partea medicilor, astfel incat referatul de urgenta sa fie intocmit doar pentru situatii cu totul speciale. Medicul care nu respecta nota interna va plati. De asemenea, este treaba pacientului daca si-a cumparat cele necesare in lipsa avizului, pentru ca spitalul nu va avea de unde sa suporte contravaloarea”, a punctat managerul Spitalului Suceava.
Lunar, cea mai mare unitate sanitara din judet cheltuieste 650.000 de lei pentru medicamente si 100.000 pentru materiale sanitare.

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *