Peste jumatate dintre pacientii spitalelor bucurestene isi platesc medicamentele

Pentru prima data, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate recunoaste ca peste jumatate dintre pacientii spitalelor sunt nevoiti de scoata bani din buzunar pentru a-si cumpara medicamente.

Intre timp, managerii spitalelor bucurestene sunt nemultumiti de noua hotarare a Guvernului, care le cere sa returneze pacientilor banii cheltuiti pe medicamente.

SINCRON ANCA BULIMAN, manager Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar Arsenie”:  “Vorbim de niste situatii cand terapia este alternativa si putem folosi mai multe directii una pe care spitalul si-o poate permite si alta din punct de vedere terapie inalta performanta nu putem suporta costurile.”

Potrivit studiului realizat de CNAS, 10% dintre pacientii din spitale isi cumpara singuri medicamente. Alti 46% primesc o parte dintre medicamente de la spital, iar pe altele si le cumpara singuri.

SINCRON ADINA GEANA, director CASMB:”Spun ca isi cumpara medicamentele de care apreciaza ca au nevoie si iarasi este o discutie, dar tine de alta tema cum apreciaza pacientii ca au sau nu nevoie de medicamente, daca medicul curant ii spune sau nu-i spune, daca i-a recomandat sau nu un medicament sau altul.”

Managerii spitalelor se plang ca, odata cu aplicarea legii care prevede ca pacientului sa-i fie decontate sumele pe care le-a dat pe medicamente, lucrurile se vor inrautati.

SINCRON MONICA POP, manager Spitalul de Urgente Oftalmologice: “Asteptam toti normele ei de aplicare pentru ca in prevederile bugetare ale anului, noi am facut contracte cu casa de asigurari de sanatate pentru un anumit numar de pacienta, ori in situatia aceasta pacientii nu pot fi rezolvati in acealsi numar.”

Studiul elaborat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a fost realizat pe un esantion de 450 de oameni. Datele finale ale rapotului vor fi date publicitatii saptamana viitoare.

05 sept 2008 12:54

This entry was posted in Extrase din media, _Rambursare medicamente and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *