Rezidențiatul în spitalele private

Văd că nu au trecut OUG privind rezidenţiatul pe ordinea de zi de ieri a Sedinței de Guvern, aşa că se cade să fiu mai precis asupra presupusei ”găuri” din propunerea anunţată de vicepremier.

Ideea de a face rezidenţiatul într-un spital privat, este absolut OK. Spre exemplu, atât ministrul Costache cât şi secretarul de stat Moldovan se bucura de un renume excelent în rândul confraţilor şi, evident, au ce transmite unui rezident. Problema este că statul român cheltuie mai mult de 100000 de euro cu formarea unui rezident, bani daţi drept contra valorarea prestaţiei lor de medic, pentru că muncesc! Dacă însă la terminarea studiilor viitorul medic specialist va lucra în acel spital privat sau va pleca intro tara UE, de ce a suportat bugetul de stat cheltuiala cu pricina?!

Aşa cum este prezentată acum, măsură reprezintă un adevărat ajutor de stat acordat spitalelor private, care primesc medici plătiţi de stat pentru a lucra pentru un patron care face eminamente profit. O asemenea măsură pare un fel de dorinţa insuficient gândită.

Soluţii există, însă pentru această cineva ar fi trebuit să le pună pe hârtie, să le pună în dezbatere şi apoi să le treacă prin guvern. Nu pot decât să sper că membrii Guvernului sunt competenţi şi ne vor arăta soluţiile lor şi nouă. Altfel, doar se vor face de râs, cu o normare pe genunchi care, în mod legitim, nu va trece de Parlament şi ar fi păcat! Basca, critică de rigoare!

Un PS – daca in fiecare an se vor scolariza 10% din rezidenti in spitale private vom vedea ca in fiecare an statul ar putea sa contruiasca un spital mare, cu banii astfel cheltuiti!

This entry was posted in Neclasificate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.