31 Martie – ziua Z

Este timpul ca noi toti sa privim un pic peste gard si sa nu asteptam comunicatele oficiale. De fapt, nu ne vor spune decit ce s-a intimplat ieri si nu ce se va intimpla miine sau peste 2 saptamini.

 1. OMS ne spune “Testati, testati, testati!” Ce nu ne spune este cu ce. Trebuie sa fim realisti, laboratoarele si stocurile de kituri sunt pentru citeva zile (2-3). Acest lucru trebuie recunoscut public si probabil ca Romania nu poate face mai nimic in aceasta privinta.
 2. Realist vorbind, urmind modelele existente, in 31 martie vom avea intre 3000-5000 de persoane infectate (desigur, daca autoritatile vor dori sa recunoasca acest lucru). De la acest nivel, capacitatea sistemului sanitar de a interna toti infectatii va fi fost depasita. Cei care ar trebui sa fie testati, contactii celor infectati, vor fi cu mult prea multi. Toate discutiile privind ce vom face trebuie sa porneasca de la realitatea zilei de 1 aprilie!
 3. In acel moment, diagnosticarea de laborator va trece pe plan secundar, se vor interna doar cazurile medii si grave iar restul, fara dg de certitudine, vor fi internate (nu carantinate, nu izolate) la domiciliu. MS si MAI trebuie sa se pregateasca pentru urmarirea acestor mii de pacienti de la domiciliu (asta in cazul in care nu se vor organiza spitale adhoc, precum salile de sport). Personalul medical necesar ingrijirii acestor persoane trebuie asigurat din timp, hrana si medicatia, indiferent cit de sumara sau simptomatica trebuie sa ajunga la acesti bolnavi dupa un plan stabilit anterior.
 4. Dupa ziua Z, autoizolarea impusa sau nu prin lege, va fi voluntara. Si culmea este ca foarte probabil ca va da rezultate, asa cum a dat si in Wuhan, impusa insa cu forta. Pina atunci insa….
 5. De aici ajungem la problema esentiala – eforturile trebuiesc concentrate pentru protectia personalului medical si prezervarea acestuia pentru acel moment.
  Nu trebuie sa uitam ca cea mai mare parte a personalului medical NU lucreaza in spitale! Aceasta resursa trebuie protejata si informata cum poate fi mentinuta activa cel putin pina ce sistemul sanitar isi va depasi capacitate de ingrijire in spitale!
  Daca nu avem materiale de protectie suficiente pentru populatie, in primul rind medicii ar trebui sa nu fie expusi in aceste doua saptamini decit daca sunt protejati adecvat. Exista perceptia ca s-au facut suficiente instruiri privind modul de folosire al materialelor de protectie. Cred ca este o perceptie gresita. Altfel nu imi imaginez de ce oamni in combinezoane, cert infectate pe suprafata externa, vin in contact fara nici un fel de protectie cu persoane, ziduri, usi etc. Daca nu exista perspectiva achizitionarii unor materiale de unica folosinta suficiente, autoritatile trebuie sa ne instiinteze – vom gasi improvizatii, solutii mai putin adecvate, dar numai daca vom sti din timp.
 6. Toata aceasta criza se va termina la 1 Mai. De ce? Daca nu intervine ceva spectaculos, numarul celor care vor fi susceptibil a fi infectati va incepe sa fie mai mic decit cei deja infectati. Atunci vom sti cu mult mai mult decit stim acum si stiintific si organizatoric si economic si politic, vom avea timp sa ne uitam inapoi. Vom numara probabil si ce am avut de pierdut.
  Deocamdata insa, nu risipiti resursa umana! Nu stocati materiale de protectie pentru ca poate vom avea nevoie mai tirziu. Acum e momentul, mai tirziu vom privi altfel lucrurile. Daca aveti senzatia ca nu stiti cum sa faceti aceasta protectie, lasati pe altii, indiferent de functia din lantul de comanda.
 7. Am tot vorbit de evitarea panicii. Singurii care ne pot panica sunt in Guvern, nu prin informatiile pe care ni le dau ci prin cele pe care nu ni le dau. Vrem un Guvern in control nu unul care controleaza informatia, care o cenzureaza. Vrem un guvern care sa fie onest si sa ne ofere explicatii la orice fenomen pe care nu-l intelegem. Nu avem cazuri grave. De ce? Iata o posibila explicatie (specialistii pot oferi mai multe) – cazurile noastre sunt din import, vind in special din Italia iar muncitorii nostrii sunt oameni in putere nu bolnavi cronici in virsta. Nu avem decese. De ce? Foarte probabil pentru ca cei care au murit si mor in fiecare zi, avind o comorbiditate grava, capata un diagnostic al bolii de baza si atit, ca sa nu ne panicam! Oare? Nu cumva ii stimulam pe unii sa se increada ca nu ii paste nici un pericol?

  In final, in jurul nostru se desfasoara un razboi (biologic). Tratati-l ca atare! Am spus la un moment dat ca in aceasta batalie, fiecare este pe barba lui. Acum cred ca este un pic mai explicit decit puteam scrie saptamina trecuta. https://adevarul.ro/news/societate/covid-19-barba-lui-1_5e69dc4d5163ec4271e23d50/index.html

  PS – Exista modele de contentie a intinderii pandemiei insa nu ni se potrivesc. Singapore – a luat masuri de carantinare foarte puternice – insa este practic un oras stat. Wuhan – este un oras intr-un stat cu o mina de fier. Coreea de sud a testat tot si a rupt lantul de transmisi – a avut cu ce. Ochii nostrii trebuie atintiti pe Italia, Spania si Franta insa aceste stat sunt infinit mai bogate decit noi, cu resurse pregatite din timp. Germania – are mortalitate mica insa infrastructura de urgenta nu se poate compara – 25000 de paturi ATI complet dotate fata de cele 1200 ale noastre – si ele in buna parte ocupate de alte patologii. Singura sansa pe care am avut-o a fost reprezentata de capacitatea de ancheta epidemiologica a fiecarui caz de import insa extrem de curind aceasta capacitate se va fi epuizat. Am cistigat ceva timp, sa vedem la ce ne va folosi!

This entry was posted in Neclasificate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.