Intre responsabilitate si iresponsabilitate

„Eu nu voi ceda la presiuni, întrucât un pret mai mare la medicamente loveste în oamenii bolnavi, multi cu venituri mici, care au nevoie de tratament. …Întrucât luni în sir, cât euro a fost depreciat, importatorii si distribuitorii au mentinut preturile ridicate. Ei nu au scazut nici un leu, s-au bucurat de profit”, a declarat Eugen Nicolaescu. (Gindul,30 ianuarie).
“Avand în vedere ca ani de zile adaosul comercial a fost substantial si ca, in continuare exista la importatori un adaos de peste 8.5%, MSP apreciaza ca exista inca rezerve, mai ales la importatori, pentru a suporta deprecierile temporare ale cursului leu-euro si leu-alte valute”. (site ms.ro 30 ian 2008 comunicat ministrul sanatatii).

Dincolo de subiectul delicat, al necesitatii aprobarii cresterii pretului medicamentelor, vreau sa comentez lipsa de responsabilitate de care da dovada (pentru a cita oara) un ministru al guvernului Tariceanu.

Ministrul incearca sa spuna ca adaosul de 8,5% este suficient de mare pentru un profit suficient CHIAR DACA euro a crescut cu 11,2% fata de pretul de calcul al medicamentelor stabilit chiar de el la 3,3 RON pt un EURO. Cu alte cuvinte, Ministrul stie ca de fapt profitul importatorilor este cu cel putin 8,5% mai mare decit cel oficial (de vreme ce 0 devalorizare cu 11,2% nu genereaza pierdere) si aceasta in detrimentul “oamenii bolnavi, mul?i cu venituri mici, care au nevoie de tratament”. Daca Nicolaescu este partas la o asemenea mirsavie si o mai si recunoaste public cinismul lui nu mai are margini.

Sa facem un calcul: Daca x cumpara un produs cu 3,3 ron (1 euro) si ii aplica un adaos de 8,5 % = 3,58 ron si trebuie sa returneze 3,7 ron iese in paguba cu 0,12 ron la fiecare euro investit!!

Mai mult, desi are obligatia de a face ajustarea trimestrial, i-a acuzat pe importatori ca nu au protestat atunci cind RON-ul se apreciase sub nivelul de 3,3. Si in acest caz iresponsabilul ministru se autoacuza de jaf din banul public in dauna interesului persoanelor bolnave.

Ca sa-i tina isonul, presedintele PNL al Comisiei de Sanatate din Senat, dupa ce s-a consultat cu Nicolaescu a gasit solutia: Lasati-o mai moale ca stim noi ca farmacistii se duc in excursii in Chile pe banii importatorilor”. Doar inconstienta sau sfidarea ca act normalitate te poate face sa afirmi ca sti cum se evazioneaza banul public dar folosesti aceasta informatie doar pentru un santaj in vazul tuturor.

Personal cred ca un guvern responsabil trebuie sa-si insuseasca unul din principiile liberale: “faci legi si apoi veghezi cit mai strict la respectarea lor fara sa te bagi in piata”. Nicolaescu asimileaza piata medicamentelor de import unor ipotetici clientii politici, cu care la o bere le-ar spune “Hai ba, v-am dat in plus, acum lasati- ma si voi o perioada, ca e nasol!

This entry was posted in Neclasificate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *