Resterilizarea sondelor de cateterism – o practica generalizata produsa de imobilismul Ministerului Sanatatii!

Am urmarit cu oarecare interes stirea generata de reporterii Academiei Catavencu, referitoare la practica de a spala si resteriliza unele materiale sanitare de unica folosinta  destinate cardiologiei interventionale la Centrul de cardiologie din Timisoara.

Solicit Ministerului Sanatatii si CNAS sa abandoneze ipocrizia de a pretinde ca oficialii acestor institutii nu cunosc aceasta practica GENERALIZATA in toate spitalele unde se practica manevre de chirurgie interventionala. In urma cu 6 luni, atit unele ONG-uri cit si eu insumi am solicitat ca programul de cardiologie interventionala sa fie de urgenta reconsiderat din punct de vedere financiar atit in ceea ce priveste volumul finantarii cit si materialele care sunt acoperite de program.

In prezent, spitalele se confrunta cu urmatoarea anomalie: de la Ministerul Sanatatii primesc fonduri pentru achizitionarea de materiale precum stenturile INSA procedura propriu-zisa si materialele auxiliare necesare (cele care se resterilizeaza de nevoie) nu sunt acoperite de CNAS! Astfel, managerii si medicii se vad confruntati cu 3 alternative: sa solicite pacientului sa-si procure singur materialele – insa acesta poate pretinde rambursarea cheltuielii nejustificate (conform prevederii legale initiate de mine), sa foloseasca materiale refolosite (incalcind insa reguli de buna practica) sau sa se uite cu stupoare la pacienti, la angiograf si la stenturi intrebindu-se cind va binevoi un birocrat oarecare de la BUcuresti sa le priveasca pe toate intr-un necesar ansamblu.

Drept urmare, in calitate de potential pacient, ii solicit Ministrului Sanatatii sa dea dovada de buna credinta si eficacitate manageriala si sa schimbe IMEDIAT insuficientele programului de cardiologie interventionala. Fiecre zi de ezitare inseamna suferinta si citeva zeci de decese administrative evitabile. Criza financiara nu trebuie sa fie pretext pentru incapacitate manageriala la virf.

This entry was posted in Neclasificate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *