UDMR-istii nu sunt cetateni romani?!

Nebunie pe aeroporturi, nervi intinsi la maxim, acuze si scuze, tot tacimul. Miscare slaba la dezapezire si o adevarata isterie: primarii nu-si fac datoria, muncitorii nu incarca zapada in camioane. Chiar si personaje care au dat in repetate rinduri dovada de semne certe de inteligenta nu se sfiesc sa ceara pe posturi TV ca zapada sa fie dusa. Unde? Pai nu e traba noastra, e a primarilor. N-am avut astimpar si i-am scris primarului general (de parca el nu ar fi stiut si singur, da de) ca la cei 228 Km2 ai orasului, la un strat de 50 cm de zapada avem o suprafata de 114 km2 de zapada de un metru. Aici m-am cam pierdut in calcule matematice dar a reiesit ca 400 de basculante daca ar munci zi si noapte ar putea sa transporte troienele cam intr-0 luna . Da, dar unde sa gasesti un teren de 10/10 km sau macar un orasel mai mic de 5/5 km in care sa torni un strat de zapada de inaltimea unei case? Primarul a oferit presei alternativa cheltuirii a 40 de euro de persoana pentru transport daca cineva indica si destinatia. O aberatie. Ne-am linistit, ne-am consolat si asteptam cu incredere ca termometrul sa creasca la 5 grade. Si totusi ce facem cu zapada?!

Pe la ora prinzului am fost invitat la o emisiune aproape nocturna la Radio Romania Actualitati. Emisiunea incepea la 10 seara, am vrut s-o inregistrez (asa cum fac cu toate emisiunile la care particip si nu numai cu ele) si am fost captat involuntar de emisiunea care trebuia preceda pe cea la care eram urma sa particip. Singurul invitat era Cornel Nistorescu, pe care-l cunosc personal (in sensul ca am avut ocazia sa schimb in vreo doua trei rinduri citeva cuvinte avind un prieten comun). Ma zgiria teribil pe timpan fervoarea de oponent al presedintelui Basescu si in secundar al PD-ului si al PLD-ului pina la fuziunea de anul trecut. Omul are dreptul la opinie si i-o respect, nu vreau sa ii aflu motivele personale, insa ma deranja propria mea atitudine. Inainte de 2004 eram un fan absolut al lui Nistorescu pentru ca facea opozitie strasnica PSD-ului. Azi, cind face opozitie partidului din care fac parte ma deranjeaza. Subiectivisme.

Emisiunea de la ora 10 a fost interesanta si plata in aceeasi masura. Plata pentru ca reprezentantii tuturor partidelor au spus asa cum era de asteptat ca sunt preocupati de alegerile care vor urma in acest an. Interesanta pentru ca am putut vedea profesionalismul greu de observat din afara studioului a oamenilor de radio. Interesanta este si senzatia vaga de tensiune pe care am resimtit-o la redactorii de la RRA. Cred ca dpdv al presiunii politice ceva nu este tocmai OK. Interesanta a fost si interventia lui Peter Ekstein Kovaks care, a afismat cu nonsalanta ca el nu poate vorbi in numele “cetatenilor romani pentru ca este ungur” (daca o sa descopar cum, o sa includ pasajul audio respectiv in aceasta insemnare). Sigur ca oboseala i-a facut probabil feste si a incurcat notiunile dar pe fond a sunat atit de rau incit nu m-am putut abtine sa nu-i cer sa precizeze daca este cetatean roman sau nu si sa indrepte probabila eroare. A facut-o dar nu prea s-a bucurat. Sincer cred ca maghiarii au o adevarata problema. Victoria in alegerile parlamentare a pastorului Tokes a aratat ca UDMR-ul se afla in pericol sa piarda prim-planul vietii politice. Solutia (pierzatoare in opinia mea) este exacerbarea iredentismului, manifestarea tendintelor antiromanesti, in speranta recistigarii electoratului maghiar de partea unei singure formatiuni politice (culturale). Aceasta presiune poate face si un om rutinat in ale politicii sa spuna uneori si ceea ce nu vrea sa spuna. Pacat.

This entry was posted in Neclasificate. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *