Cui foloseste înghetarea preturilor la medicamente?


Ministrul Nicolaescu ne-a instiintat pe toate canalele media ca refuza sa faca actualizarea preturilor medicamentelor, pentru ca el pune pe primul plan, vezi doamne, interesele bolnavilor. Sperând ca ne vom bucura de faptul ca moare si capra vecinului, adica ne vom bucura de faptul ca si importatorii de medicamente vor avea de suferit, ministrul sanatatii anticipeaza ca aceasta masura va trece neobservata. Este oare asa? Sa vedem de ce raspunsul nu poate fi decât unul strict negativ.

In primul rind, chiar ministrul insusi ii sfatuieste pe bolnavi sa nu mai faca un drum, ci doua la medic, care va trebui sa nu mai scrie o reteta, ci doua retete compensate sau gratuite. Prima, medicamentul pe care anticipeaza domnul ministru ca nu-l va mai gasi pacientul si a doua, cu medicamentul inlocuitor.

Ii atrag atentia domnului ministru ca astfel genereaza o adevarata bulibaseala la usa medicilor care vor trebui sa faca un act medical de doua ori, fara sa fie platiti, evident, iar pacientii vor trebui sa stea de doua ori la cozi, dublate in mod artificial prin vointa domnului ministru.

Mai mult, ipoteticele retete o data eliberate vor putea fi folosite de indata ce criza se va fi terminat, generând o paguba dubla bugetului destinat tratamentului acelorasi bolnavi.

In al doilea rând, prin propria sa vointa, domnul Nicolaescu scoate la vedere un mecanism pe care l-a agreat atunci când a tolerat un adaos de numai 1,5% pentru medicamentele din programe in farmaciile cu circuit deschis, fiind evident si de notorietate ca o parte a adaosului distribuitorilor este destinat compensarii acestui adaos insignifiant impus. Fara doar si poate ca vor avea de pierdut atât farmacistii, care vor refuza sa desfasoare munca gratuita la ordinul domnului Nicolaescu, dar, in special, bolnavii care se vor vedea lipsiti de medicamentele din programele de sanatate.

In ultimul rând, ministrul a fost abilitat de Parlament sa preia o parte a atributiilor Consiliului Concurentei in privinta stabilirii pretului la medicamente. Prin abuzul sau, sfidând regula de a nu afecta corecta concurenta, contrar prevederilor asumate prin Tratatul de aderare semnat de tara noastra, demonstreaza ca aceasta delegare de competenta este nejustificata. Se impune de la sine modificarea legii si preluarea acestei prerogative din mâinile ministrului incompetent a o exercita corect.

Având in vedere faptul ca ministrul sanatatii nu a fost capabil sa actualizeze preturile la medicamente, chiar si când acest lucru s-ar fi facut in favoarea pacientilor, respectiv când cursul monedei euro era sub nivelul stabilit prin ordin, vom depune in cursul zilei de mâine un proiect de lege care sa-l impiedice pe domnul Nicolaescu sa manifeste incompetenta si reaua vointa perturbând atât de grav interesul populatiei pe care pretinde ca-l apara.

Acest proiect de lege va prevedea ca aceasta institutie a Consiliului Concurentei sa reia atributul de a stabili preturile la medicamentele aflate sub monopol, din punct de vedere al pretului.

Pe aceasta cale, ii readuc aminte domnului Nicolaescu de faptul ca in ultimul trimestru al anului precedent ne-a tot reamintit pe posturile de televiziune ca va face o reducere a pretului medicamentelor cu 15%. Acest lucru nu s-a intâmplat, insa domnia sa a uitat sa mai apara pe aceleasi canale de televiziune, pentru a ne comunica si de ce nu a facut acest lucru.

Va multumesc pentru atentie.

This entry was posted in Conferinte si comunicate de presa, Declaratii politice. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *